Start » Nieuws » Boekenomzet in 2012 gedaald

Boekenomzet in 2012 gedaald

10 Januari 2013

Uit onderzoek blijkt dat de boekenomzet in 2012 is gedaald.Ondanks de hoge verkopen van bestsellers als de Fifty Shades-trilogie is de boeken omzet vorig jaar met 7,6 procent gedaald.

Dat berichtte De Volkskrant vandaag. Hoewel er veel exemplaren van boeken zoals Fifty Shades van EL James of Jamie’s 15-Minute Meals van Jamie Oliver in 2012 over de toonbank zijn gegaan, is er naast die bestsellers weinig ontwikkeling geweest.

Volgens cijfers van onderzoeksbureau Gfk daalde de omzet vorig jaar met 7,6 procent tot 544 miljoen euro. Een redacteur van een uitgeverij die niet bij naam genoemd wil worden, gaf aan dat het dramatisch slecht gaat in de boekenbranche: ‘Vroeger had je titels waarvan altijd wel een stuk of tienduizend verkocht werden. Nu zijn dat er nog geen duizend. Dan kom je niet uit de kosten.’

De oplossing is besparen. Zo kunnen de voorschotten voor auteurs worden verlaagd of kan er minder personeel in dienst genomen worden. ‘Ik hoorde onlangs van een uitgeverij waar twee vertrokken redacteuren niet worden vervangen. Bij een literaire uitgeverij is dat zomaar eenvijfde van het personeel,’ aldus literair agent Paul Sebes.

Bron: www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3374938/2013/01/1...

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Topaanbieding