Afbeelding

Schrijverscentrale

Foto via Schrijverscentrale

Reacties op overlijden Jeroen Brouwers en nieuw initiatief van de Schrijverscentrale

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Reacties op overlijden Jeroen Brouwers 

Op 11 mei werd bekend gemaakt dat Nederlands schrijver Jeroen Brouwers is overleden. Hij is 82 jaar oud geworden. Vanuit de literaire wereld zijn er veel reacties op zijn overlijden. Er wordt op Twitter met veel lof over hem gesproken. Zo wordt hij onder andere een held genoemd. Als vanzelfsprekend kwamen er ook veel interviews met de schrijver naar boven. Ook werd uitgever Sander Blom uitgenodigd bij Nieuwsuur om het over Brouwers te hebben. In het programma De afspraak werd Brouwers ook uitgebreid herdacht door Tom Lanoye. Niet iedereen is alleen maar vol met lof. Arnon Grunberg spreekt zijn twijfels uit over het polemisch talent van Brouwers in zijn rubriek op Instagram.

Bron: Tzum 

Lale Gül stopt mogelijk met lezingen na agressie uit publiek

Eerder in het literaire nieuws benoemden we al dat Lale Gül misschien naar het buitenland wil. Dit was naar aanleiding van bedreigingen die ze kreeg. Nu wil ze waarschijnlijk ook geen lezingen meer geven. Gül gaf een Vrijheidscollege in de aanloop naar 5 mei. Bij deze lezing waren er mensen in het publiek die tekeer gingen tegenover haar. Zo zou ze het geloof beledigen, de gemeenschap aanvallen en de haat naar moslims in dit land verergeren. Vanwege dit soort reacties stopt Gül dus liever met het geven van lezingen. Ze wil wel graag in contact blijven met haar lezers, maar het is erg vermoeiend als er steeds zulk soort mensen in het publiek zitten, zo laat ze weten.

Bron: Telegraaf

Nieuw initiatief van de Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale wil Nederlandse schrijvers een grotere plek geven in het maatschappelijk debat. Ze noemen hun initiatief: Schrijvers over Thema’s. Normaal worden bij de Schrijverscentrale schrijvers geboekt om over hun boek te praten. Maar nu gaat de Schrijverscentrale op pad om overheden, maatschappelijke organisaties en universiteiten te koppelen aan auteurs die bij hen aangesloten zijn. Volgens de directeur van de Schrijverscentrale kunnen schrijvers thema’s belichten vanuit een ander perspectief en gelaagdheid inbrengen bij een debat. Het eerste onderwerp is ongelijkheid.

Bron: Boekenkrant

Uitgeven