Afbeelding

Overzicht shortlist Libris 2022

Foto via Libris Prijs

Libris Literatuur Prijs: alles wat je wil weten over de verrassende winnaar

Op 9 mei is de winnaar van de Libris Literatuur Prijs bekend gemaakt. Wormmaan van Mariken Heitman ontving de eer en prijs. Deze uitkomst was maar moeilijk te voorspellen door de grote concurrentie dit jaar: alle boeken op de shortlist waren wel favoriet!


De winnaar: Wormmaan van Mariken Heitman

“Als de jury wil verrassen,” zei Thomas de Veen in NRC Handelsblad, “wordt het Heitman.” Een verrassing was het zeker, Heitman is als schrijver nog vrij onbekend. Ze schreef al één keer eerder een boek waar gender, identiteit en natuur belangrijke thema’s waren. Wormmaan borduurt voort op deze thema’s en volgt het verhaal van de bioloog Elke.  

Het was geen makkelijke keuze volgens de jury van de Libris Literatuur Prijs, maar Heitmans boek werd gekozen omdat het “qua vorm, inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft”. Het werk is origineel, relevant en, al is het niet altijd even makkelijk om te lezen, sterk geschreven.

Shortlist

Dat de winnaar dit jaar een verrassing was, kwam vooral door de hoge kwaliteit van alle boeken op de shortlist, waarvan veel favoriet waren. Auke Hulsts veelgeprezen De Mit­sukoshi Troostbaby Company en het actuele verhaal van Aleksandra dat Lisa Weeda schreef over haar Oekraïense familie waren ook grote kanshebbers.

De Groene Amsterdammer voorspelde dat Hulst de prijs mee naar huis zou nemen, de Volkskrant gokte Weeda en NRC Handelsblad en Trouw konden zelf geen winnaar aanwijzen. De Nieuwe Contrabas Podcast voorspelde correct dat Heitman de prijs zou krijgen.

Bronnen:
Libris, NRC Handelsblad, TZUM, Volkskrant

Uitgeven