Afbeelding

Iemand voorspelt iets in een glazen bol

Foto: Pexel

Literaire voorspellingen en Lisa Weeda uitgeroepen tot literair talent 2022

3 boeken waar je het komende jaar naar kunt uitkijken

In 2022 gaat de schrijverswereld opgetogen verder. Dit zijn 3 boeken waar je je alvast op kan verheugen!

1. Amerikaanse Hanya Yanagihara is terug van weggeweest terug met haar roman Naar het paradijs. Hierin kom je in drie verschillende eeuwen van een fictief Amerika terecht. Er komt snel meer informatie over de verhaallijn, want de wachttijd voor de roman is al bijna voorbij. 11 januari zal het boek in het Nederlands verschijnen.

2. Tom Lanoye is nooit uit beeld verdwenen en komt dus ook in 2022 met zijn nieuwe boek De draaischijf. Dit belicht een monoloog van een Antwerpse theaterdirecteur die tijdens de Tweede Wereldoorlog leeft. Hij zit met een innerlijke tweestrijd te worstelen. Moet hij collaboreren of niet?

3. Dimitri Leue komt in februari met een combinatie van een theaterstuk en een boek. In februari kan je het theaterstuk bewonderen en daarbij kan je dan het bijbehorende boek Onderland kopen.

Bron: Msn.com

Roxanne van Iperen is Taalmeester 2021

Tijdens het programma Taalstaat is Roxanne van Iperen uitgeroepen tot Taalmeester van 2021. Hiermee heeft ze bewezen dat ze zich in 2021 met haar taalgebruik heeft onderscheiden van anderen. Je kan Iperen kennen van haar beststeller’t Hoge nest.
De jury vindt dat Iperen dit verdient door haar “intelligente en kraakheldere taalgebruik, haar doordachte én invoelende teksten en haar vermogen om de tijdgeest te duiden.”

Bron: Nu.nl

Lisa Weeda uitgeroepen tot literair talent 2022

Met 56 punten kon Lisa Weeda de overwinning vieren; zij is het literair talent van 2022. Tzum laat weten dat je bij het lezen van haar debuutroman Aleksandra al meteen ziet dat je te maken hebt met een talent.
Weeda zegt zelf dat het schrijven 25% talent en 75% hard werken is. Aan Tzum laat ze weten: “Het is leuk dat je mooie zinnen kan schrijven, maar maak ze maar eens af.”
Ze heeft zeven jaar over haar boek gedaan. Overdag was het geld verdienen en in de weekenden en vakanties was het schrijven. “Nachtenlang heb ik wakker gelegen, omdat ik wist dat het nog niet goed genoeg was. Dan moet je toch doorgaan en niet zeuren.”

Bron: Tzum

Literaire voorspellingen van 2021 en 2022

Het literaire blog Tzum heeft in 2021 voorspellingen gedaan over hoe de literaire wereld er dat jaar uit zou zijn. Maar zijn die ook uitgekomen? Een greepje uit de voorspellingen.

-Een nieuwe rubriek in de Volkskrant waarin schrijvers hun ontmoeting met Matthijs van Nieuwkerk delen.
Deze klopt helaas niet. Hoewel velen dit hoogstwaarschijnlijk graag hadden willen lezen.

-Jan van Mersbergen stapt over naar uitgeverij Bezige Bij.
Deze is juist. Het nieuwe boek van Mersbergen zal uitgegeven wordend door Lebowski.

-Het Boekenweekgeschenk door Hanna Bervoets zal 4 sterren van de Volkskrant krijgen en 5 ballen van NRC Handelsblad.
Onjuist, Bervoets scoorde slechter dan Tzum had gedacht. De Volkskrant gaf haar 3 sterren en van het NRC Handelsblad kreeg ze maar 3 ballen toegereikt.

-Marieke Lucas Rijneveld wint Libris Literatuur Prijs
Ook dit was fout ingeschat. Jeroen Brouwers won de pijs met Cliënt E. Busken. Maar het boek Mijn lieve Gunsteling van Rijneveld stond wel op de shortlist.

-Kijkers van De Vooravond zullen geschokt reageren als de presentatoren een schrijver uitnodigen om over een boek te praten
Dit klopt. Wel vond er volgens Tzum een dieptepunt plaats toen tijdens de boekenweekuitzending Adriaan van Dis plotseling begon te praten over de inhoud van het boek van, toen nog, Sofie Lakmaker.

Maar ook voor 2022 heeft Tzum zijn voorspelling gemaakt. Wil je weten wat er volgens hen in het verschiet ligt?

-Joke J.Hermsen wint de P.C. Hooft-prijs.

-Jan Dijkgraaf kondigt derde deel van Meiland-kassasuccessen aan: Maxime.

-Brommer op zee komt met een nieuwe rubriek. Schrijvers ergens in de provincie achterlaten en ze dan terug naar huis te laten lopen. Over hun avontuur kunnen ze dan een stukje schrijven dat met een voice over te horen zal zijn.

-Joost Oomen leest in het programma Op1 zo snel voor uit zijn nieuwe boek dat hij door de geluidsbarrière breekt.

-Lisa Weeda wint de zomereditie van De slimste mens.

-Margaret Atwood wint de Nobelprijs voor literatuur.

- De CPNB stuurt dit jaar tijdens de Boekenweek van Jongeren een kleurplaat rond. ‘Dat is nog moeilijker dan je denkt,’ aldus de persvoorlichter.

Nog meer voorspellingen lezen? Kijk dan hier!

Bron: Tzum en Tzum

Uitgeven