Start » Nieuws » PREVIEW Hoe overleef je de slush pile?

PREVIEW Hoe overleef je de slush pile?

15 Januari 2017

De slush pile, zoals we de stapel ongevraagd aangeboden manuscripten oneerbiedig noemen, heeft zeker geen voorrang bij de uitgeverijen. Sterker nog, het is de berg die van de ene naar de andere kant van het bureau geschoven wordt, tot er tijd is om er een vluchtige blik op te werpen. Maar hoe zorg je ervoor dat het manuscript waar je met bloed, zweet en tranen aan gewerkt hebt opvalt in deze bulk en gelezen wordt? En zijn er manieren om de slush pile te omzeilen? We vroegen het aan de kenners.

Het hele verhaal lees je in het komende nummer van Schrijven Magazine. Hieronder alvast een voorproefje.

Door Natasja Bijl

Marja Duin is freelance redacteur voor diverse bekende uitgeverijen zoals: De Arbeidspers, Nijgh & van Ditmar en De Crime Compagnie. Ze heeft alles wel zo ongeveer meegemaakt als het om toegestuurde manuscripten gaat, inclusief de confetti in de envelop.
Duin: ‘Ik geef workshops waarin ik schrijvers leer hoe ze hun manuscript uitgegeven krijgen. Dat is namelijk lang niet zo gemakkelijk. Mijn eerste tip, wellicht een open deur, is om het manuscript aan te leveren zoals de uitgeverij dat graag wil, wat vaak op hun website te vinden is. Doe dat niet anders, ook niet om origineel te zijn of op te vallen.

Janneke Louman, adjunct-uitgever bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ontvangt gemiddeld twee manuscripten per dag, waarvan er slechts één per jaar wordt uitgegeven. Janneke: ‘Daarmee bedoel ik echt de manuscripten die zo blanco ingestuurd worden, dus niet via het netwerk van de uitgeverij of een andere weg. We bekijken alles serieus. Soms krijgen schrijvers een uitgebreide afwijzing retour met uitleg van mij. Dat kan zeker gezien worden als een compliment, ik geef immers aan waar er ruimte is voor verbetering. Voor journalisten, schrijvers van korte verhalen, bijvoorbeeld in een literair tijdschrift, adviseer ik zeker om op een andere wijze het manuscript in te sturen en gebruik te maken van je netwerk. Als ik getipt zou worden via Frank Noë, hoofdredacteur Schrijven Magazine, dan zou ik me zeker nog iets meer in het manuscript en de schrijver verdiepen.

Wil je alle tips lezen? Je vindt ze in ons komende nummer. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 16 januari 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

« terug naar het nieuwsoverzichtSchrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN