Afbeelding

Dichtvormen om uit te proberen

Foto: Pixabay

Poëzieweek: 5 dichtvormen om uit te proberen

De Poëzieweek is van start! Ben jij nog niet zo thuis in poëzie? Misschien kan je het deze week uitproberen. Schrijf in deze dichtvormen en misschien geeft het je bakken vol inspiratie!


1. Prozagedicht

Een prozagedicht is een goede vorm voor beginnende dichters. Zoals de naam al aangeeft ligt dit genre dicht bij proza: woorden rijmen niet en de lengte staat niet vast. Eigenlijk ziet het eruit als een normale tekst. Wat maakt een prozagedicht dan tot een dichtvorm? Het taalgebruik is beeldend, zoals we gewend zijn van poëzie. Ook is het gebruikelijk om je tekst ritmisch te maken. Hou jij ervan beelden te schetsen in je verhalen? Of lees je jouw verhaal talloze keren hardop voor om ervoor te zorgen dat elk woord goed klinkt? Dan is een prozagedicht iets om uit te proberen.

2. Haiku

Wil je juist meer structuur proberen? Een haiku is een gedicht van maar drie regels, zonder rijm en beeldspraak. Klinkt simpel, maar er zijn veel regels verbonden aan deze Japanse dichtvorm. 

Een traditionele Japanse haiku wordt in één doorlopende regel geschreven, waar een driedeling in te herkennen is. Westerse talen verdelen de haiku daarentegen vaak in drie aparte regels. De eerste en laatste regel bestaan uit vijf lettergrepen en de middelste regel uit zeven lettergrepen. Het belangrijkste is dat jouw eigen haiku niet expliciet moet zijn. Laat de hersens van de lezers lekker werken: wat zou de achterliggende betekenis zijn?

Wil je geweldige haiku's leren schrijven? Volg dan onze cursus! 

Afbeelding

Banner van de cursus haiku's schrijven

3. Boektitelgedicht

Heb je (even) geen inspiratie voor een haiku? Probeer dan eens een boektitelgedicht. Het concept is simpel: ga voor je boekenkast staan en lees de titels van al jouw boeken. Verzamel er een paar en stapel ze. De titels van de boeken vormen dan een gedicht. Schuif ze in het rond en misschien krijg je een geniaal idee voor een haiku of een ander gedicht. 

4. Acrostichon

Een dichtvorm met een gekke naam: acrostichon. Maar je kent het vast wel. Een acrostichon is een gedicht waarvan de eerste letters van elke zin achter elkaar een woord of zin vormen. Verder zijn er geen vaste regels. Een voorbeeld van de Britse dichter Roger McGough ter illustratie.

An Acrostic

A favourite literary devi
Ce is the one whe
Re the first letter
Of each line spell
S out the subject the poe
T wishes to write about.
I must admit, I
Can't see the point myself.

Doet dit gedicht een belletje rinkelen? Het Wilhelmus is namelijk ook een acrostichon! De eerste letters van de coupletten vormen de woorden ‘Willem van Nassov’.

5. Klankdicht

Je raadt het al. Bij een klankgedicht draait het allemaal om klank. De betekenis van de woorden kan je helemaal loslaten. Je hebt ook geen last van een vast rijmschema. Hierdoor kan je al je creativiteit in een klankdicht kwijt. Kies een onderwerp, zoek naar klankassociaties en concentreer je op de klanken en het ritme van je gedicht. Lees het gedicht vooral een paar keer hardop voor, zodat je zeker weet dat het ritme pakkend is.