Afbeelding

iemand die nieuws leest op een tablet

Taras Shypka, Unsplash

Pim Lammers opent Boekenbal en meer dan 100.000 exemplaren van ‘Wij waren, Ik ben’ verkocht

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!


Pim Lammers opent Boekenbal

Het 72e Boekenbal werd geopend door Pim Lammers die zijn gedicht, dat hij eigenlijk had geschreven voor de Kinderboekenweek, voordroeg. Lammers trok zich vorige maand terug als dichter nadat hij doodsbedreigingen kreeg over een verhaal dat hij in 2015 schreef voor volwassenen.

Lammers kreeg tijdens het Boekenbal een staande ovatie. Zijn voordracht werd door meerdere personen gedeeld op Twitter, waaronder schrijver Splinter Chabot. In een eenmalig interview met het AD vertelt Lammers: “Alles verwerken heeft tijd nodig. Ik hoop vooral dat alles snel weer normaal wordt en dat de vrijheid en zorgeloosheid weer terugkomen. Ik ben het gelukkigst als ik in een huisje op de hei verhalen kan schrijven. Ik weet zeker dat er een moment komt dat ik daar weer heen ga, dit achter me heb gelaten en in alle rust kan schrijven.


Meer dan 100.000 exemplaren van ‘Wij waren, Ik ben’ verkocht

Ook Israel van Dorsten was aanwezig op het Boekenbal. Van Dorsten had extra reden om feest te vieren want er zijn meer dan 100.000 exemplaren van zijn boek Wij waren, Ik ben, weg uit Ruinerwold verkocht.


Mot en de Metaalvissers als tweede genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs

Frits Spits maakte in De Taalstaat op NPO Radio 1 bekend dat Mot en de Metaalvissers van Sanne Rooseboom en illustrator Sophie Pluim, als tweede genomineerd is voor de Woutertje Pieterse Prijs.

De jury zegt over dit boek: “Een meeslepend verhaal waarin de hoofdpersoon het avontuur van haar leven beleeft. In het boek worden actie en spanning gecombineerd met maatschappelijke thema’s en krijgt de lezer een gelaagde kijk op hoe het is om nu meisje te zijn.”

Verhalen van de tijger

Schrijver Raoul de Jong en oud-nieuwslezers en onderzoeker Noraly Beyer bespreken in de vierdelige podcast Tigri Tories verschillende auteurs die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandstalige Surinaamse literatuur.

De titel komt van een Surinaams spreekwoord: “Zolang de tijger niet gehoord wordt, blijft de jager de held”. Want waarom zouden we enkel naar de verhalen van de jager luisteren, en nooit naar die van de tijger zelf?

Tijdens deze podcast wordt de spotlight gericht op schrijvers als Edgar Cairo, Bea Vianen, Thea Doelwijt of Trefossa.

“Hun werk biedt ons perspectieven op wat het betekent mens te zijn, opent deuren naar minder bekende delen van onze geschiedenis, en verrijkt daarmee onze boekenkasten én onze levens”, aldus De Jong en Bayer. 

De Jong schreef tevens het Boekenweekessay van dit jaar: Boto Banja.

Bron: Bazarow, Bazarow #2, Bazarow #3, Uitgeverij Pluim