Afbeelding

verschillende boeken in een bibliotheek

Susan Q Yin, Unsplash

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen en de meest uitgeleende boeken

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!

Dichter Kinderboekenweek 2023 trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers, schrijver van kinderboeken zoals Het lammetje dat een varken is en De boer en de dierenarts, trekt zich terug als dichter van de Kinderboekenweek 2023.

Hij ontving doodsbedreigingen nadat delen van een eerder geschreven verhaal op social media werd gedeeld. Het verhaal uit 2015 gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. “Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard,” zegt Lammers. “De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.”

De literaire wereld steunt hem massaal. Zowel met steunbetuigingen op social media als financieel, doordat mensen massaal zijn gedichtenbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben aanschaffen zodat deze in de Bestseller 60 terecht komt. Zijn gedichtenbundel is op dit moment uitverkocht en krijgt een 2e druk. PEN Nederland veroordeelt de doodsbedreigingen aan zijn adres. Tevens roept PEN Nederland schrijvers uit Nederland op om zich solidair te verklaren met Lammers en zich hard te maken voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van literaire expressie.

Bron: Tzum, Tzum #2Boekenblad

Het meest verkochte boek is ook het meest uitgeleend

De top 100 van de meest uitgeleende boeken is bekend! Jeff Kinney, Lucinda Riley, Rachel Renée Russell, Corina Bomann, Suzanne Vermeer en Andy Griffiths & Terry Denton zijn als auteurs het meest uitgeleend bij de bibliotheken afgelopen jaar. Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens werd niet alleen het meest verkocht: het werd ook het meest uitgeleend. Maar liefs 29.000 keer!

Lezers lezen graag dezelfde boeken. Want 61% van alle uitleningen zijn van de bovenstaande auteurs, zo maakt de CPNB bekend.

De top 100 is samengesteld op basis van uitleengegevens van openbare bibliotheken. In de lijst worden algemeen verkrijgbare Nederlandstalige boeken opgenomen. Van titels die in meerdere edities in de bibliotheken te vinden zijn, zijn de uitleencijfers opgeteld.

Bron: Tzum

Elfie Tromp, nieuwe stadsdichter

Ja, ja, we hebben weer een nieuwe stadsdichter van Rotterdam! Elfie Tromp zal het stokje overnemen van Anne Vegter die twee jaar geleden benoemd was. Wethouder van Onderwijs, Cultuur en Evenementen Said Kasmi huldigt haar in. In 2018 bracht Elfie Tromp de bundel Victorieverdriet uit.

Om dit te vieren droeg onze nieuwe stadsdichter een kersvers gedicht voor. Ze bracht ook een nummer uit haar komende theatershow ten gehore, wat in goede aarde viel bij de luisteraars en aanwezigen.

Naast haar eerste gedicht, staat ook haar nieuwe voornemen voor de komende twee jaar op de website van De Havenloods:

“Door mijn feministisch bewustzijn vind ik het belangrijk om het beeld van Rotterdam inclusiever te maken. Niet alleen het romantische beeld van arbeiders en ‘niet lullen maar poetsen’, maar ook: de verborgen geschiedenissen van vrouwen en de onopgetekenende verhalen van degenen die de zorgtaken op zich namen om de stad verder te brengen.”

Bron: Tzum

Uitgeven