Afbeelding
Marc Brester
Marc Brester
Bij het schrijven van een boek komen duizend en één dingen kijken, van het neerzetten van sterke personages tot het maken van een goede grap. Niña Weijers, winnaar onder meer de prestigieuze Anton Wachter Prijs, legt uit waarom het begin van een roman het halve werk is.
Niña Weijers debuteerde in 2014 bij Atlas Contact met de roman De consequenties, die viermaal in de prijzen viel: Weijers kreeg er de Anton Wachterprijs, De Opzij Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs en de Lucy B. En C.W. vander Hoogtprijs voor. Ook stond het boek op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Het afgelopen jaar verscheen haar tweede boek, Kamers antikamers.
Niña: ‘Het begin is een ruim begrip. Het gaat om letterlijk beginnen met schrijven, maar natuurlijk ook het begin van wát je schrijft: de eerste zin of alinea’s. Ik vind het begin belangrijkste onderdeel van het boek. Als dat eenmaal staat, dan volgt de rest meestal redelijk vanzelf – dat vloeit er als het ware logisch uit voort. Over de eerste tien pagina’s doe ik daarom vaak net zo lang als over de rest van het boek.'
'In een essay vergeleek schrijfster Zadie Smith het schrijven van een roman met het bouwen van een huis. De meeste architecten ontwerpen vooraf het hele huis, maar zij vertelde dat ze altijd oneindig lang bouwt aan de eerste kamer, net zolang tot die helemaal goed is; pas dan weet ze hoe het huis eruit gaat zien. Daar herkende ik mijn eigen werkwijze in. Mijn ervaring is...'
Foto: Marc Brester
Dit is een fragment uit een artikel dat zal verschijnen in het winternummer van Schrijven Magazine. Abonnees van Schrijven Magazine krijgen dit nummer omstreeks 13 december in hun brievenbus.
Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 2 december 12:00 u., dan krijg je ons winternummer thuisgestuurd!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!