Afbeelding

Foto door Merlijn Doomernik

Niña Weijers wint Opzij Literatuurprijs 2015

Niña Weijers wint Opzij Literatuurprijs 2015Tijdens de Uitmarkt in Amsterdam werd het afgelopen weekend bekend gemaakt dat schrijfster Niña Weijers de Opzij Literatuurprijs heeft gewonnen met haar debuutroman De consequenties. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 5000 euro verbonden.

De Opzij Literatuurprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster en is naast de tweejaarlijkse Anna Bijns Prijs de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een vrouw. ‘De consequenties is een slim gecomponeerde, rijke ideeënroman vol mooie beelden en verwijzingen naar filosofie, literatuur en kunst. Weijers wisselt op volstrekt vanzelfsprekende wijze bravoure, ernst en absurdisme af. Het maakt De consequenties onweerstaanbaar,’ aldus de jury van De Opzij Literatuurprijs.

Meer prijzen en nominaties voor Weijers

De Opzij Literatuurprijs is niet de enige prijs die Weijers won. Vorig jaar nam ze ook de tweejaarlijkse Anton Wachterprijs, een debuutprijs, in ontvangst. Maar daar stopte het niet, ze werd ook genomineerd voor grotere literatuurprijzen zoals de Gouden Boekenuil en ze stond als enige debutante op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

De jury van De Opzij Literatuurprijs

Sinds 2009 wordt De Opzij Literatuurprijs jaarlijks uitgereikt. De jury bestaat uit Jacqueline Bel, docent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit; Elsbeth Etty, recensent voor NRC Handelsblad; Marja Pruis, recensent voor De Groene Amsterdammer; en Lies Schut, recensent voor De Telegraaf.

Niña Weijers is geïnterviewd door Schrijven Magazine in de rubriek Iedereen kan schrijven. Dit interview is te vinden in het eerste nummer van 2015. Bestel het nummer hier na.

Bron

http://www.nrc.nl/boeken/2015/08/30/opzij-literatuurprijs-2015-naar-nina-weijers/

Uitgeven