Afbeelding

Beeld Shutterstock

Overzicht van literair nieuws - week 19

Overzicht van literair nieuws - week 19Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Filmrechten roman HEX aan Warner Bros verkocht

Warner Bros wil een televisieserie produceren, gebaseerd op de roman HEX van Thomas Olde Heuvelt (31). De fantasyroman gaat over een heks die het Nederlandse dorp Beek in haar greep houdt.

Eerder werd al bekend gemaakt dat het boek naar verschillende talen wordt vertaald. Zo ligt HEX in 2015 in winkels in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australie, Nieuw-Zeeland, Singapore en Hong Kong.

In 2013 werd Olde Heuvelt als eerste Nederlander genomineerd voor de Hugo Awards, de grootste fantasy-award. Dit jaar is de auteur wederom genomineerd. In het verleden hebben veel bekende auteurs zoals J.K. Rowling en George R. R. Martin de prijs in ontvangst genomen.

Spielberg regisseert film over De Grote Vriendelijke Reus

De Grote Vriendelijke Reus van het gelijknamige boek van Roald Dahl uit 1982 blijft populair. De laatst verschenen tekenfilm is onderhand alweer 25 jaar oud. Dreamworks vond dat de wereld klaar was voor een nieuwe GVR en verwierf de filmrechten in 2010. Nu hebben ze een team rondom de productie verzameld.

De roman gaat over het weesmeisje Sofie. Als zij erachter komt dat de Grote Vriendelijke Reus haar niet wil opeten, sluit ze vrienschap met hem en gaan ze samen de strijd aan tegen een groep gemene reuzen.

Steven Spielberg wordt de regisseur, bijgestaan door scenarioschrijfster Melissa Mathison. Spielberg geeft aan het een grote eer te vinden om het verhaal te mogen verfilmen: ‘Al meer dan drie decennia betovert De Grote Vriendelijke Reus families en hun kinderen. We zijn vereerd dat de nazaten van Roald Dahl ons deze klassieker hebben toevertrouwd'.

De productie gaat volgend jaar van start en is naar verwachting in 2016 in de bioscoop te zien.

Recensent Arie Storm per direct weg bij TROS Nieuwsshow

‘De samenwerking tussen de TROS Nieuwsshow en boekenrecensent Arie Storm is per 1 mei 2014 in goed overleg beëindigd,’ schrijft eindredacteur Jolanda Polderman in een mail aan HP/De Tijd. ‘

De reden voor de breuk is de gespannen verhouding tussen Storm en radiopresentator Mieke van der Weij, die ontstond na een beledigende opmerking in de roman van Storm Hoe huizen ademen over haar.

Daarin zegt Van der Weij, zonder dat hij haar bij haar naam noemt, het volgende: '..een vrouw die op haar beurt juist de indruk probeerde te wekken dat ze altijd alles las en alles wist... In werkelijkheid was het precies andersom.'

Eerder dit jaar beschreef literair weblog Tzum de situatie als een koude oorlog die de radiopresentator voerde met de recensent. Zo 'vergat' Van der Weij de boekenrubriek aan te kondigen en liet ze het inleidende praatje altijd over aan haar medepresentator. Op we webcam was te zien dat ze haar best deed om Storm te vermijden.

Nieuw Proza Prijs Venlo gewonnen door Annette van ’t Hull

Van ’t Hull won de prijs (1.250 euro) voor het beste debuut in een Nederlandstalig literair tijdschrift met Beste reiziger. Het verhaal verscheen in literair tijdschrift Extaze in 2013. Beste reiziger werd bekroond tot de beste van 68 verhalen van debutanten uit 9 Nederlandse en 7 Vlaamse tijdschriften.

De Nieuwe Proza Prijs Venlo wordt dit jaar op 1 juni in Venlo voor de 23e keer uitgereikt.

Eerdere winnaars zijn o.a. Maartje Wortel, Erwin Mortier, Karel Glastra van Loon, Manon Uphoff en Arnon Grunberg.

Uitgeven