Overzicht van literair nieuws - week 18

Overzicht van literair nieuws - week 18Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Boer Boris gaat naar zee uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2015

De stichting CPNB maakte op 29 april bekend dat het prentenboek, geschreven door Ted van Lieshout en met illustraties van Philip Hopman, is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2015. Beer Boris gaat naar zee staat samen met negen andere titels uit het aanbod van 2013 centraal tijdens De Nederlandse Voorleesdagen 2015 van 21 tot en met 31 januari. 

Het wordt de twaalfde editie van de jaarlijkse campagne om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.

De jury lette bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar op dat de boeken naast een goed verhaal met aantrekkelijke illustraties ook voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters.

Joost de Vries wint Gouden Uil

De belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen is gewonnen door Joost de Vries met De republiek. De Vries ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. 

Het oordeel van de jury luidt: 'Een ingenieus mozaïek van stijlen, genres en registers, die onze tijd een verrassende spiegel voorhoudt. Een slimme pageturner. Een authentieke roman over authenticiteit.'
De prijs van de lezersjury is voor Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans. Hertmans ontvangt 2.500 euro en een pen van MontBlanc.

F. Scott Fitzgeralds ongecensureerde verhalen voor het eerst gepubliceerd

Seksuele toespelingen, drugsverwijzingen en antisemitische laster verwijdert door krantenredacteurs zijn nu hersteld in de nieuwe editie van het werk van Fitzgeralds Taps at Reveille. Er is een significant verschil tussen de manuscripten die The Great Gatsby auteur heeft opgestuurd naar zijn literair agent en wat the Post heeft gepubliceerd. Redacteur James West geeft aan dat de verhalen nu meer kloppen. De nieuwe editie van Taps at Reveille laat zien dat Fitzgerald harder was dan hij leek, vooral in zijn latere verhalen.

To kill a mockingbird verschijnt als e-book

Het Pulitzerprijs winnende boek To kill a Mockingbird van Harper Lee (88) verschijnt op 8 juli als e-book en luisterboek, zo maakte uitgeverij HarperCollins op 28 april bekend.

De auteur is verbaasd en dankbaar dat haar werk al zo lang leeft en ziet het als een teken dat het boek de nieuwe generatie wordt ingedragen. To kill a mockingbird kwam uit in 1960 en wereldwijd zijn er al zo'n dertig miljoen exemplaren van verkocht. Jaarlijks gaan er nog steeds een miljoen van over de toonbank.

Uitgeven