Afbeelding

Beeld Pexels

Overzicht literair nieuws – week 8

Het literaire nieuws van week 8.Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Kluun gaat een autobiografie schrijven

Kluun gaat onder zijn eigen naam, Raymond van de Klundert, een autobiografie schrijven over zijn familiegeschiedenis. De auteur tekende dinsdag zijn contract bij uitgever Lebowski. Na 15 jaar stapt hij over van uitgeverij Podium.

Kluun vertelt dat Joost Nijsen (uitgeverij Podium) hem ontdekt heeft. Ze hebben samen alles meegemaakt vanaf zijn eerste manuscript ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Maar voor zijn nieuwe roman wilde hij een andere omgeving. Oscar (uitgeverij Lebowski) en hij waren er na 2 gesprekken al uit. Verder vertelt Kluun dat hij niet kan wachten op de samenwerking.

In zijn nieuwe roman zal Kluun proberen om de waarheid te spreken. De familieroman wordt aan de ene kant een ode aan ‘Living in the love of the common people’ en aan de andere kant is het een zoektocht naar zichzelf via zijn ouders en grootouders.

Bron: Nu

Hoe gaat het met de boekenmarkt?

De Nederlandse algemene boekenmarkt heeft ten opzichte van 2016 een stijging van de omzet van 1 procent. Hieronder vallen zowel de papieren als de digitale boeken.

‘Oorsprong’ van Dan Brown is het bestverkochte boek van 2017 met een verkoopaantal van 243.770 exemplaren. De nummers 2 en 3, genaamd ‘Judas’ van Astrid Holleeder en ‘Goede dochter’ van Karin Slaughter, behaalden meer dan 100.000 verkochte exemplaren. Het aantal boeken boven de 100.000 exemplaren daalde vergeleken met 2016: toen waren het er 7. Een analyse zou moeten uitwijzen of met name de Top 100 titels geprofiteerd hebben of dat de groei daarbuiten plaatsvindt.

De groei van e-books blijft toenemen. In 2017 werden er 2,7 miljoen e-books verkocht. Dat was 3 procent meer dan in 2016.

Bron: Kvbboekwerk

Lagere verkoop papieren boeken, maar hogere verkoop e-boeken

De verkoop van papieren boeken is in Vlaanderen afgelopen jaar weer gedaald. Dat heeft met name te maken met het ontbreken van echte bestsellers. Daarentegen steeg de boekenverkoop via internet.

In 2017 werden er in Vlaanderen 14 miljoen boeken verkocht. Dat waren 400.000 boeken minder dan het jaar daarvoor. De daling doet zich volgens Boek.be in alle genres voor. Alleen het genre non-fictie informatief blijft stijgen. Het hardst groeiende kanaal in de verkoop van papieren boeken zijn internetwinkels. Hun omzet steeg met 13 procent en hun marktaandeel ging van 17,3 procent naar 19,9 procent.

Digitale boeken
De andere kanalen kenden een daling. De onlinemarkt is nu meer dan 16 procent van de totale afzet. Dat betekent dat een op de zes papieren boeken online gekocht wordt. De verandering van kleinhandel naar e-commerce wordt steeds helderder.

Volgens Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van Boek.be, is de gemiddelde kostprijs van een digitaal boek en daarmee de omzet vaak lager dan die van het fysieke exemplaar. ‘’Maar er wordt wel een boek verkocht. We moeten dus het volume en de omzet rondom digitale boeken met fijnheid analyseren.’’

E-commerce
De cijfers geven een helder beeld weer van de verschuiving naar e-commerce. De grootste speler hierin is Bol.com die in Nederland gevestigd is. Daardoor wordt een deel van de verkoop bij Vlaamse importeurs boekhoudkundig niet in Vlaanderen maar in Nederland geregistreerd. Deze verkoopcijfers worden wel meegenomen in de omzet, maar komen niet overeen met de boekhoudkundige realiteit.

Bron: HLN

Gratis met de trein met Boekenweekgeschenk

Op de laatste zondag van de Boekenweek kun je gratis met de trein reizen. Tenminste, als je eigenaar bent van het Boekenweekgeschenk. Dit geschenk krijg je bij aankoop van een Nederlandstalig boek voor tenminste 12,50 euro. De aankoop moet dan wel plaatsvinden tijdens de Boekenweek. Deze duurt van zaterdag 10 maart tot en met zondag 18 maart.

Het boek zelf geldt als treinticket. Op de achterkant van het boek staat een barcode waarmee je de poortjes kan openen om in- en uit te checken. Ook met een e-book kun je gratis reizen, alleen dan vind je de barcode op de eerste pagina’s van het boek.

Bron: Treinreiziger

Door Nicolette Hendriks

Uitgeven