Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.
De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormde de afsluiting van de Poëzieweek 2018 die duurde van 25 t/m 31 januari. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Turing Foundation in samenwerking met de Poëzieclub. Het doel is om poëzie breder onder de aandacht te brengen en meer mensen van poëzie te laten genieten. Wat dit jaar weer goed gelukt is, aangezien er in totaal 2.926 dichters meededen waarvan 468 uit Vlaanderen. Gezamenlijk zonden zij 8.306 gedichten in. De 100 beste gedichten worden gepubliceerd in de bundel ‘Goudlicht en avondschijn’. Verder staat de Turing Gedichtenwedstrijd bekend om het geldbedrag voor de eerste winnaar. Het is namelijk de grootste prijs ter wereld voor één gedicht.
Op 31 januari werden de winnaars van 2017 bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ vanuit de Rode Hoed. De eerste prijs van 10.000 euro was voor Jan-Paul Rosenberg uit Zeist met ‘Laatste foto van de vrede’, de tweede prijs van 5.000 euro was voor Merel van Slobbe uit Nijmegen met ‘Als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten’ en de derde prijs van 2.000 euro ging uit naar Dan Falck uit Amsterdam met ‘Onderbreking van de sleur’.
In het juryrapport stond dat er veel gedichten over grote thema’s zoals burgerlijkheid, wreedheid, onrecht, liefde en natuur gingen. Er zaten beklemmende, liefdevolle gedichten tussen, maar ook zeer scherpe observaties over kolonialisme en de beklemming van het zwart zijn in het hier en nu.
Bron: Turinggedichtenwedstrijd
Dit jaar maken er 18 schrijvers, waarvan 4 vrouwen, kans op de 25ste Libris Literatuurprijs met het prijzengeld van 50.000 euro. De Bezige Bij heeft drie titels op de longlist staan. De andere uitgeverijen, zoals Van Oorschot, Prometheus, Querido, Das Mag en De Arbeiderspers hebben elk twee titels op de lijst staan.
Over vier weken maakt de jury, die bestaat uit Abdelkader Benali, Hans Bouman, Johan de Haes, Lotte Jensen en Judith Uyterlinde de shortlist van zes titels bekend. Op 7 mei wordt de Libris Literatuurprijs 2018 uitgereikt in het Amstel Hotel in Amsterdam.
Bron: Tzum
De overleden dichter en romanschrijver Jaap Harten heeft een schenking van 1 miljoen euro aan het Stedelijk Museum gegeven. Volgens interim-directeur Jan Willem Sieburgh had Harten een bijzondere band met het museum. Hij had een grote liefde voor moderne kunst.
Toen Harten nog leefde, steunde hij het museum al. Samen met zijn partner en kunstschilder Oskar Lens had hij het Harten Fonds voor literatuur en beeldende kunst opgericht. Dit kon dankzij een erfenis van zijn vader. Uit dit fonds werden verschillende publicaties van het museum gefinancierd, aldus Sieburgh. Het museum is erg blij met deze donatie en zoekt een geschikte bestemming voor het geld. Naast het Stedelijk Museum ontvangt ook het Literatuurmuseum in Den Haag een donatie van 1 miljoen euro.
Bron: Boekennieuws
De poëziewereld heeft er een verlies bij. De oud-staddichter Menno Wigman is op 1 februari overleden aan de gevolgen van een hartziekte. Hij is 51 jaar oud geworden.
Wigman was een bekende, stijlvaste dichter. Hij debuteerde met de bundel ‘Zomers stinken alle steden’ in 1997. Zijn bundel ‘Mijn naam is legioen’ uit 2012 heeft zes drukken gehaald. Niet veel later werd hij benoemd als stadsdichter voor twee jaar. Zijn laatste werk ‘Slordig met geluk’ werd genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018, waarvan de uitreiking op 17 maart is.
Bron: Parool
Door Nicolette Hendriks
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!