Afbeelding

Beeld Pexels

Overzicht literair nieuws – week 5

De laatste nieuws op literair gebied.Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

George RR Martin start studiebeurs voor wereldbouwers

‘Winter is coming.’ De meest bekende zin uit de wereldberoemde serie Game of Thrones. De schrijver van deze serie, George RR Martin, gelooft dat de wereld van nu meer wonderen en fantasy nodig heeft dan ooit tevoren. Dus besloot hij om een studiebeurs op te richten en te financieren om zo een nieuwe generatie van inspirerende auteurs te helpen om een fantasywereld te bouwen. Of ‘wereldbouwers’ zoals hij ze noemt.

Een goed fantasyverhaal vraagt om een bijzondere setting. Een wereld die op de onze lijkt, maar ook weer niet. Het is een wereld met een eigen historie, geografie en kostuums, en met zijn eigen schoonheid en gevaar. Hij wil graag andere schrijvers helpen om hun fantasywereld te schetsen. De ‘Worldbuilder Scholarship’ zoals het heet is een schrijfcursus die zes weken lang duurt. De winnaar zal geselecteerd worden door een jury die niet bevooroordeeld is. Er zal niet gekeken worden naar leeftijd, ras, sekse, religie of de study die diegene volgt.

Martin zegt dat hij het nog als de dag van gisteren weet hoe het was om als beginnende schrijver te moeten overleven. Hij hoopt dat met deze studiebeurs hij de volgende fantasyschrijver een handje op weg kan helpen. ‘Elke reis begint met een enkele stap,’ zei Martin.

Bron: Theguardian

Nieuwe literaire prijs voor Nederland

Nog meer literaire prijzen die je kan winnen. Nederland krijgt er namelijk een nieuwe literaire prijs bij. Deze prijs is bestemd voor experimentele literatuur en vernoemd naar Sybren Poletprijs. Hij was een dichter, schrijver en essayist die in 2015 overleed. Met een geldbedrag van 35.000 is de Sybren Poletprijs qua prijzengeld een van de grootste bekroningen. Komende zomer zal de prijs voor het eerst uitgereikt worden. De prijs zal elke drie jaar toegekend worden, maar de exacte datum is nog onbekend.

De Sybren Poletprijs is een oeuvreprijs, waarmee het complete werk van een auteur gevierd wordt. Dit betekent dat er geen mogelijkheid tot inzending is. Een vijftal juryleden waaronder de voorzitter Joosten en Bart Vervaeck, hoogleraar literatuur en verhaaltheorie aan de KU Leuven en auteur van Op zoek naar een mens, over de Lokienreeks van Polet, wijzen de winnaar aan. Het belangrijkste criterium is dat de Nederlandstalige schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver schrijft in de geest of traditie van Polets literair werk. Experimenteel werk dus.

Bron: Demorgen

Honderdste geboortedag Hella S. Haasse

Hélène Serafia (Hella) Haasse werd op 2 februari 1917 in Batavia geboren. In Nederland wordt ze als een van de grote schrijfsters gezien. Haar Boekenweekgeschenk Oeroeg verscheen zeventig jaar geleden en werd vertaald in 11 talen. Ook werd dit boek verfilmd en bewerkt voor het theater. De historische roman Het woud der verwachting verscheen in 1949 en de Indische roman Heren van de thee in 1992.

Op 1 februari 2018, de avond voor haar honderdste verjaardag, wordt er in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen voor Haasse onthuld door haar kleindochters. Tijdens deze plechtigheid dragen Willem Nijholt en Georgina Verbaan voor uit het werk van de schrijfster en uit haar biografie.

Bron: Boekennieuws

Pas op voor claims over auteursrecht

Het gebeurt vaker dan je denkt: Nederlandse boekverkopers worden door een auteur uit Moldavië verrast met een claim omtrent auteursrecht. Het gaat om verschillende Roemeense boeken die ooit via Libri GmbH in de CB-database zijn opgenomen. Nederlandse boekverkopers hebben dit overgenomen op hun site, maar de Moldavische auteur geeft aan dat hij hier geen toestemming voor gegeven heeft. Hij eist dan ook een flinke schadevergoeding. Ook al zijn de boeken in het Armeens geschreven, de auteur vertelt dat er duizenden boeken per titel bij de boekverkopers verkocht zouden zijn.

Ondertussen is het helder dat het Moldavische rechtssysteem anders werkt dan dat van ons. Nederlandse boekverkopers worden zomaar veroordeeld tot het betalen van enorme bedragen. Dus oppassen geblazen.

Bron: Boekbond

Door Nicolette Hendriks

Uitgeven