Afbeelding

Beeld Pexels

Overzicht literair nieuws – week 4

Er is weer een hoop nieuws in de literatuurwereld. Vind het hier.Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Das Magazin stopt!

We kunnen het niet geloven, maar het bericht is toch echt waar: Das Magazin stopt ermee. Zeven jaar terug begonnen ze met het tijdschrift met als doel om de jongere generatie aan te spreken door nieuwe relevantie aan de literaire wereld te geven. Er is geen echte reden waarom de redactie heeft besloten om te stoppen. Het blad bleef groeien in abonnees en ze deden het werk graag. Volgens de redactie reiken de ambities verder, en dus willen ze door met iets nieuws. Wat dat is, willen ze nog niet verklappen, maar Das Magazin kennende zal dat iets groots en bijzonders worden.

Volgens Das Magazin is het ook nodig om door te gaan, maar dit gaan ze op een andere, nieuwe manier doen in de toekomst. De literatuur bereikt namelijk steeds minder lezers en dat is niet gek met alle nieuwe, technische mogelijkheden om jezelf te vermaken. Vreemd genoeg roepen de lezers zelf iets anders: zij willen juist lezen. Maar de boekenwereld helpt daar niet bij, aangezien het een naar binnen gekeerde gemeenschap is. Hoewel de literatuurwereld nu een blad minder rijk is en je dat een verschraling zou kunnen noemen, vindt Das Magazin de echte verschraling dat zij na zeven jaar nog steeds als jong en hip beschouwd werden en het hen wél lukte om de jonge lezers te bereiken. Wil je je nog één keer kunnen verliezen in dit grote tijdschrift? Dat kan. In februari komt het laatste blad uit.

Bron: DasMag

Jongeren ontlezen

Jongeren laten steeds vaker boeken en e-books links liggen. In de afgelopen tien jaar is het aantal lezers flink gedaald. Dit blijkt uit het nieuwe Sociaal en Cultureel Planbureaurapport ‘Lees: Tijd’. Het onderzoek werd onder 11.000 mensen gehouden. Zo las in 2016 72 procent van de mensen in zijn vrije tijd, terwijl dat in 2006 nog 90 procent was. Het SCP verstaat onder ‘lezen’ niet alleen het lezen in boeken, tijdschriften of kranten, maar ook het swipen van nieuws en artikelen online. Onderzoeker Annemarie Wennekers merkt op: ‘Er werd verondersteld dat de digitale mogelijkheden tot meer leesuren zou leiden, maar dat is niet zo.’

De belangrijkste verklaring voor de ontlezing is communicatiemedia, zoals appen, gamen en chatten. Jongeren besteden hier meer tijd aan. Hoewel jongeren minder lezen en meer op elektronische apparaten zitten, hebben ze nog altijd liever papier dan een e-reader in hun handen wanneer ze gaan lezen.

Bron: AD

Spookboekje van Wolkers

Een Eindhovenaar heeft een fictief verhaal van Jan Wolkers overgenomen en uitgeschreven. In Wolkers zijn laatste boek Gifsla was de hoofdpersoon bezig met het schrijven van een boek genaamd De zetpil van de dood. Hieruit deelt Wolkers enkele fragmenten met de lezer van Gifsla. Nu is dit spookboek in een oplage van honderd stuks verschenen. Dit boek is geschreven door een fan van Wolkers: een 68-jarige Eindhovenaar met het pseudoniem Rosa.

In 1983, bij de uitgave van het boek, vond Rosa al dat het spookboek er moest komen. Wolkers had aangekondigd dat die er zou komen, maar dat gebeurde niet. Rosa bleef wachten, zelfs tot na de dood van Wolkers in 2007, maar er was geen script gevonden dus besloot Rosa om het boek zelf te gaan schrijven. ’Juist omdat niemand dit zag aankomen, en niemand hierop zat te wachten, ben ik dit boek gaan schrijven.’

Bron: ED

Schrijven met de hand

Steeds vaker mogen leerlingen op scholen hun werkstukken op de computer of op de Ipad maken. Dit zorgt ervoor dat hun handschrift zich niet goed kan ontwikkelen, want daarvoor is oefening nodig. Vandaag is het de internationale dag van het handschrift. Door het Platform Handschriftontwikkeling wordt geopperd dat er op de basisschool een apart vak voor schrijven moet komen in plaats van dat schrijven onder het vak ‘taal’ blijft. Het platform vraagt aan de hand van een petitie aandacht voor het schrijven met de hand, omdat dat in dit digitaal tijdperk steeds minder wordt gedaan. Schrijven met de hand heeft namelijk enkele voordelen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je hersenen. Tijdens het schrijven worden er verbindingen gemaakt tussen de twee hersenhelften. Hierdoor kun je je beter concentreren, verbeter je je fijne motoriek en kun je sneller denken. Pak je pen en papier er dus maar weer bij.

Bron: NOS

Door Nicolette Hendriks