Afbeelding

Bron: Pixabay

Overzicht literair nieuws week 3

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Nationale Voorleesdagen van 23 januari tot en met 2 februari

De Nationale Voorleesdagen starten volgende week. De dagen worden georganiseerd door de CPNB, het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenbranche. Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het jaar centraal: Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido). Ook maakten Nederlandse jeugdbibliotheken voor de Prentenboek een TopTien waarin tien prentenboeken extra aandacht krijgen, inclusief Een huis voor Harry. De dagen beginnen met Het Nationaal Voorleesontbijt, daarnaast vinden er verschillende activiteiten plaats. Bekijk hier de website voor meer informatie.

Bron: Nationale Voorleesdagen 

Eerste uitgave stripboekKuifje verkocht voor 35.000 euro

Kuifje in het land van de Sovjets is het eerste stripboek uit de reeks strips over Kuifje. Van dit eerste stripboek werden tienduizend exemplaren gedrukt. Veertig jaar later kwam pas een volgende druk. Een exemplaar uit de eerste druk is onder verzamelaars daarom gewild. Zo werd zo’n exemplaar onlangs via een online veiling verkocht voor 35.000 euro. Kuifje bestaat ondertussen negentig jaar als stripboek. Een Belg tekende de strips onder pseudoniem Hergé.

Bron: Nul.nl 

BNG Bank Literatuurprijs 2018 gaat naar Nina Polak

Nina Polak wint met haar roman Gebrek is een groot woord de BNG Bank Literatuurprijs 2018. Hiermee wint Polak een bedrag van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik. De jury bestaat uit vier leden: burgemeester van Bergen Hetty Hafkamp, universitair hoofddocent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU Jacqueline Bel, literatuurcriticus en redacteur van de Volkskrant Arjan Peters en schrijver en criticus Arie Storm. De lezersjury bestaat uit werknemers van BNG Bank, ook zij kozen voor Polak.

Bron: Literatuurplein 

Uitgeven