Afbeelding

Nieuwskop

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 2

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Kees van der Hoef-prijs gaat naar studentenvereniging Flanor

De Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) maakte afgelopen vrijdag  bekend dat literaire studentenvereniging Flanor de Kees van der Hoef-prijs 2020 heeft gewonnen. De Groningse studentenvereniging ontving de prijs wegens de belangrijke bijdrage die ze heeft geleverd aan het literaire klimaat in Groningen. De in 1985 opgerichte vereniging telt 110 leden en organiseert boekbesprekingen en literaire evenementen.

De Kees van der Hoefprijs is vernoemd naar de dichter Kees van der Hoef, die tevens de eerste winnaar was van de prijs.

Flanor ontving samen met de prijs een bedrag van 250 euro en een bronzen sculptuur

Bron: Boekennieuws.nl

Herdruk aanbevolen van Engelse vertaling ‘Noodlot’

Het Britse literaire tijdschrift Times Literary Supplement vraagt literaire critici om de zoveel tijd welk boek het verdient om opnieuw herdrukt te worden. In het eerste nummer van dit jaar meent criticus Richard Canning meent dat het hoog tijd is voor om de Engelse vertaling van Noodlot, van de Nederlandse schrijver Louis Couperus, te herdrukken. Noodlot werd in 1891 voor het eerst in de Engelse vertaling uitgegeven met de titel Footsteps of Fate.

Canning prijst het boek omdat volgens hem de focus van het boek ‘deeply queer’ is, waarbij het gaat om een passie tussen twee tienerjongens op weg naar volwassenheid. Couperus beschrijft hij als een gerespecteerde getrouwde man.

Footsteps of Fate leverde Couperus destijds complimenten op van de beroemde Ierse schrijver en dichter Oscar Wilde.

Bron: Tzum.Info

Peter Middendorp zet vraagtekens bij blijdschap van Mersbergen

Columnist Peter Middendorp blikte afgelopen weekend in zijn column in de Volkskrant terug op de NRC Lezersprijs en de ontstane commotie na ‘sabotage’ van schrijver Özcan Akyol. Schrijver Bart van Loo liep in eerste instantie met zijn boek De Bourgondiërs aan kop voor de NRC Lezersprijs en koerste aan het eind van 2019 op de winst af. Hier kwam echter abrupt verandering in toen Akyol op Twitter opriep om massaal op het boek De onverwachte rijkdom van Altena van Jan van Mersbergen te stemmen. Hierdoor won Van Mersbergen onverwachts de prijs

In zijn column schrijft Middeldorp dat hij dacht dat Van Mersbergen zich een beetje zou schamen voor de prijs, aangezien wat eraan vooraf is gegaan. Tot zijn verbazing was Van Mersbergen juist erg blij met zijn prijs. ‘Op internet deelde hij juichende berichten, en zijn volgers feliciteerden hem ook gewoon, alsof de verkiezing normaal was verlopen,’ Aldus Middendorp.

Bron: Tzum.Info