Afbeelding

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 18

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Prentenboek van het jaar 2020 alvast verkozen

Het Prentenboek van het jaar 2020 is alvast verkozen, het boek Moppereend heeft gewonnen. Moppereend is geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček en vertaald door Jesse Goossens. Het boek is een veelzijdig prentenboek met prachtige illustraties en veel stof om over te praten met de peuters en kleuters.  Moppereend zal een hoofdrol spelen bij de Nationale Voorleesdagen die 22 januari 2020 plaats zullen vinden.

Bron: Nu.nl

Shortlist voor Women’s Prize 2019 bekend

De shortlist voor de Women’s Prize for fiction 2019 is bekendgemaakt. Titels die de shortlist onder andere gehaald hebben zijn: My Sister, the Serial Killer van Oyinkan Braithwaite, An American Marriage van Tayari Jones en Circe van Madeline Miller en he Silence of the Girls van Pat Barker. De bekendmaking van de winnaar vind 5 juni plaats. Meer over de Women’s Prize for Fiction lees je hier.

Bron: Tzum.info

Biografische film Tolkien krijgt geen support van familie J.R.R. Tolkien

Begin juni komt de biografische film Tolkien uit in Nederland, maar een maand eerder zal de film in Amerika al te zien zijn. In de film wordt het verhaal van J.R.R. Tolkien in zijn jongere jaren verteld. Tolkien zal gespeeld worden door Nicholas Hoult. De familie van J.R.R. Tolkien heeft laten weten niet achter de biopic te staan. Ze hebben de film nog niet gezien, maar hebben nooit toestemming gegeven voor het maken ervan.

Bron: Nu.nl

De Filter Vertaalprijs 2019 gewonnen door Jos Vos

Dinsdag 23 april is de winnaar Filter Vertaalprijs 2019 bekendgemaakt. De winnaar is Jos Vos, en hij heeft gewonnen met zijn vertaling van Makura no Sōshi van Sei Shōnagon, wat in het Nederlands betekent: Het hoofdkussenboek. Ieder jaar wordt de Filter Vertaalprijs uitgereikt aan de meest bijzondere vertaling van het vorige jaar. De winnaar van de prijs ontvangt naast de eer, ook een geldbedrag van 10.000 euro.

Bron: Boekennieuws.nl

Shortlist van Brusseprijs 2019 is bekend

De shortlist van de Brusseprijs is door de jury bekendgemaakt. In de shortlist staan de vijf beste journalistieke boeken van het afgelopen jaar, die geselecteerd zijn uit in totaal 178 titels die waren ingezonden. Eerder werden er al twintig boeken van de longlist bekend, waarvan er dus vijftien zijn afgevallen. 15 juni zal de winnaar van de Brusseprijs bekend gemaakt worden, de winnaar krijgt een geldbedrag van 10.000 euro.

Bron: Boekenoverboeken.nl

Bron foto: pixabay