Afbeelding

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 17

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws

Hoofdredacteur Volkskrant vertrekt

De hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, vertrekt 1 september naar zijn nieuwe baan. Bij de Persgroep, het Belgisch-Nederlandse mediaconcern dat in Nederland onder meer de Volkskrant, AD en meerdere regionale kranten uitgeeft, zal hij journalistiek directeur worden. Ook wordt hij directeur-uitgever bij Het Parool, De Volkskrant en Het Parool. Remarque geeft zelf aan uit te kijken naar zijn nieuwe functie. “Ik ben verheugd dat de Persgroep een journalist in de directie benoemt en vereerd dat zij vertrouwen in mij stelt. Ik heb veel zin in mijn nieuwe werk,” aldus Remarque.

Bron:inct.nl 

Dit zijn de 4 genomineerden voor de C. Buddingh’-prijs

De C. Buddingh’-prijs heeft vier genomineerden geselecteerd die? de titel kunnen winnen van beste poëziedebuut van het jaar. Dat maakte de organisatie bekend in een persbericht. In alfabetische volgorde zijn de genomineerden; Obe Alkema met Oblisque, Gerda Blees met Dwaallichten, Roelof ten Napel met Het woedeboek en Roberta Petzoldt met Vruchtwatervuurlinie. De Nederlandse Dichter des Vaderlands, Tsead Bruinja, zit in de jury samen met Belgisch Dichter des Vaderlands Els Moors en literatuurwetenschapper Kila van der Starre. Zij kozen samen deze vier debuutbundels uit tussen de zevenentwintig inzendingen.

Bron: TZUM.nl

MDNL op zoek naar bijdrage voor jaarboek

MDNL, De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, nodigt mensen uit een bijdrage in te sturen voor het themadossier Schurken, Schelmen & Schandalen voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw. Met het themadossier wil de MDNL in 2020 meer aandacht geven aan de duistere kant van de eeuw van de Verlichting. De bijdragen moeten passen bij het thema, en dus ingaan op bepaalde onderwerpen zoals criminaliteit, misdaadliteratuur, pornografie en misbruik. De geïnteresseerden kunnen tot 1 juli 2019 hun voorstellen insturen.

Bron: Boekennieuws.nl

Anil Ramdas Essayprijs gewonnen

De Anil Ramdas Essayprijs is dit jaar gewonnen door Münise Yavuz. De uitreiking van de prijs vond 18 april plaats in De Balie in Amsterdam. De essay waarmee Yavuz  won is geschreven vanuit het perspectief van een nakomeling van migranten. De essay van Münise Yavuz is als beste gekozen uit een kleine negentig essays, die allemaal van hoge kwaliteit waren. De prijs bedraagt 2500 euro, en het thema van de prijs was ‘Over thuis zijn’.

Bron: Boekennieuws.nl

Bron foto: Pixabay

Uitgeven