Afbeelding

Bron: Pixabay

Overzicht literair nieuws week 15

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Jiskefet met “lullo” en “Juffrouw Jannie” in de Dikke Van Dale

Hoofdredacteur van Van Dale Toon den Boon heeft bekendgemaakt dat het televisieprogrammaJiskefetmeerdere vermeldingen krijgt in de Dikke Van Dale. Zo wordt het woord “lullo” opgenomen in het woordenboek, een term die populair werd dankzij drie personages uit het programma. Ook “Juffrouw Jannie” krijgt een plekje in de Van Dale. Jiskefet was een satirisch sketchprogramma dat van 1990 tot 2005 werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. Binnen het programma hadden ze meerdere “series”, waar de woorden vandaan komen. De lullo’s zijn de corpsballen en Juffrouw Jannie komt van “krediteuren debiteuren”.

Bron:Nu.nl

Omzet Boekenweek 2019 gestegen

De omzet van Nederlandstalige boeken steeg gedurende de afgelopen Boekenweek met 3,3% ten opzichte van het jaar ervoor. Voor het vijfde jaar op een rij is de omzet van de Boekenweek hiermee gestegen. Maar dit kan ook te maken hebben met de verhoging van de btw van 6% naar 9%.

Bron:Boekblad.nl

Natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau tijdens Nederland Leest 2019

Het thema van Nederland Leest zal dit jaar in het teken staan van Jan Wolkers en duurzaamheid. Het geschenkboek voor 2019 is de bundel Winterbloei, vol met natuurverhalen van Jan Wolkers. Onno Blom heeft de bundel samengesteld en Aaf Brandt Corstius schrijft de columns bij de teksten van Jan Wolkers. Het voorwoord schrijft Ronald Giphart. Nederland Leest is de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, georganiseerd door de stichting CPNB. Nederland Leest 2019 vindt plaats in november. Meer informatie over Nederland Leest vind je hier. 

Bron:Literatuurplein

Uitgeven