Start » Nieuws » Nederlandstalige schrijver Bart Moeyaert wint “Nobelprijs voor kinderliteratuur”

Nederlandstalige schrijver Bart Moeyaert wint “Nobelprijs voor kinderliteratuur”

3 April 2019

De Vlaamse auteur Bart Moeyaert is door de Zweedse jury uitgekozen als winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Dit is de grootste prijs voor jeugdliteratuur ter wereld, ook wel de “Nobelprijs voor kinderliteratuur” genoemd.  

Geldbedrag voor schrijver Bart Moeyaert

Als tweede Nederlandstalige schrijver ontvangt Vlaamse auteur Bart Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). In 2012 won de Nederlandse Guus Kuijer. De Zweedse jury moest een winnaar kiezen uit 264 kandidaten verspreid over 64 landen. Bart Moeyaert wint met zijn eerste plek een geldbedrag van 5 miljoen Zweedse kronen, dat is 480.000 euro.

Moeyaerts rijke oeuvre 

De jury zegt dat Moeyaerts rijke oeuvre hen fascineert vanwege zijn wil om uit te dagen, zijn toewijding aan minimalisme en zijn weigering om compromissen te sluiten. Sinds Moeyaerts debuut in 1983 bouwt de auteur aan een veelzijdig oeuvre, dat ondertussen bestaat uit pakweg vijftig boeken. 

Jeugdliteratuur uit het Nederlandse taalgebied

Zijn boeken lopen uiteen van prentenboeken tot jeugdromans, toneel, poëzie en fictie voor volwassenen. Met name is hij bekend van jeugdliteratuur uit het Nederlandse taalgebied. Zijn werk is inmiddels in vele landen bekroond en meer dan twintig boeken zijn vertaald, waaronder Duet met valse noten, het boek Kus meenBlote handen.

Astrid Lindgren Memorial Award

De ALMA is een internationale prijs voor kinderliteratuur. In 2002 werd deze prijs na het overlijden van Astrid Lindgren als eerbetoon aan de schrijfster in het leven geroepen door de Zweedse overheid. Meer informatie vind je hier.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Hoe verwerk je humor in een kinderboek?
- Hoe Roald Dahl een succesvolle kinderboekenschrijver werd
- 5 grote uitgeverijen van kinderboeken


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!