Overzicht literair nieuws – week 16

In één keer op de hoogte van het literaire nieuws via Schrijven OnlineBreng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van deze en afgelopen week.

Boekenweekgeschenk 2017

Het Boekenweekgeschenk van 2017 zal geschreven worden door Herman Koch. Koch werd internationaal bekend met zijn roman Het diner.

De 82ste Boekenweek zal plaatsvinden van zaterdag 25 april t/m zondag 2 april 2017.

Bezige Bij in opspraak om boek Abou Jahjah

Een boek van Abou Jahjah, genaamd Pleidooi voor radicalisering, heeft ervoor gezorgd dat meerderde auteurs De Bezige Bij dreigen te verlaten. Zij zijn het niet eens met de inhoud van Jahjahs boek.

In De Groene Amsterdammer, wordt Jahjah onder andere betiteld als ‘antizionistisch’ en ‘antisemitisch’. Jahjah zelf weerspreekt deze beschuldigingen. De Bezige Bij zocht steun bij hun schrijversvereniging in deze kwestie. Zij lieten weten geen standpunt in te nemen.

De Bezige Bij zegt in besloten discussie te zijn met Abou Jahjah en wil verder telefonisch niet reageren op de situatie.

Bron: NRC

Paulien Cornelisse stormt eigenhandig boekenlijst binnen

Paulien Cornelisse, bekend als taalspecialist, bestormt met haar fictiedebuut De verwarde cavia de Nederlandse boekenlijsten. En dat is best bijzonder, want Cornelisse geeft het boek helemaal zelf uit.

Cornelisse schreef De verwarde cavia onder het pseudoniem J. Waterlander. Een deel van het boek verscheen eerder als feuilleton in het NRC Handelsblad. Het boek gaat over een cavia die op kantoor werkt. Ook hier doet Cornelisse wat ze zo goed kan: gewone mensen portretteren. Voor iedereen die op een kantoor werkt zullen de verhalen heel herkenbaar zijn.

Bron: Nieuws.nl

International Literature Festival Utrecht

Aanstaande vrijdag en zaterdag, 22 en 23 april, komt het International Literature Festival naar Utrecht. Het postkantoor aan de Neude vult zich met het beste wat de nationale en internationale romankunst te bieden heeft. Schrijven Online zet de leukste optredens op een rij:

-          Connie Palmen in gesprek over Jij zegt het (22 april, 21:00-21:45)

-          Petra Stienen gaat in gesprek met protestdichters uit de Arabische wereld (23 april, 13:30 – 15:00)

-          Griet Op de Beeck in gesprek over Gij nu (23 april 21:15-22:00)

-          Reif Larsen in gesprek over Ik ben Radar (23 april 21:15-22:00)

-          Kim van Kooten in gesprek over Lieveling (23 april 22:15-23:00)


Bron:
ILFU

Literatour 2016

Literatour, de Boekenweek voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, verhuist van maart naar september. Van 19 t/m 25 september toeren 15 schrijvers door Nederland om op middelbare scholen in gesprek te gaan met de leerlingen over literatuur.

Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers schrijven elk een kort verhaal voor Literatour. Twee van deze verhalen zullen online verspreid worden en ze worden allemaal gebundeld tot een boekje wat tijdens Literatour cadeau gedaan wordt aan jongeren.

Bron: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

Uitgeven