Image

Beeld: Shutterstock

Overzicht literair nieuws – week 14

Literair nieuwsoverzicht – week 13 en 14Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van deze en afgelopen week.

Bol.com haalt boeken Das Mag van zijn website

De boeken van Das Mag Uitgevers stonden al enige tijd op bol.com onder normale voorwaarden. Bol wilde Das Mag een nieuw contract laten tekenen, waarin zij Das Mag tot een hogere korting verplichten. Bol zou in dat geval 10 procent meer aan de boeken verdienen, zonder dat daar een dienst tegenover stond. Das Mag ging daarom niet akkoord met het nieuwe contract, waarna Bol hun boeken van de website haalde.

Bron: Das Mag Uitgevers

Hongaarse schrijver Imre Kertesz overleden

De Hongaarse auteur Imre Kertesz is afgelopen week overleden na een lang ziektebed. Hij werd 86 jaar. Kertesz was Joods en schreef onder andere over zijn ervaringen in de concentratiekampen van Auschwitz en Buchenwald. Tevens was hij de eerste Hongaarse auteur die de Nobelprijs voor de Literatuur won. De schrijver was in 2012 al gestopt met schrijven. Voor Kertesz was zijn ‘werk, dat zo eng met de Holocaust verbonden is, afgesloten. Om het even of het geslaagd is of niet.’

Bron: Knack

Auke Hulst wint Harland Award romanprijs

Auke Hulst heeft de Harland Award romanprijs gewonnen voor zijn roman Slaap zacht, Johnny Idaho, dat werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt op het Gala van het Fantastische Boek. De Harland Award is een prijs voor ‘verbeeldingsromans’. Daaronder vallen onder andere fantasy-, horror- en sciencefictionboeken en andere boeken die elementen bevatten die in de realiteit niet kunnen bestaan. Hulst werd beloond met een trofee en 2.500 euro.

Bron: Tzum

Tien nominaties Gouden Strop

De longlist voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, is op 30 maart bekendgemaakt. De vakjury koos de volgende tien boeken uit:
- Michael Berg, Het meisje op de weg (The House of Books)
- Bavo Dhooge, Scam alarm (Houtekiet)
- Bart-Jan Kazemier, Drone (Cargo)
- Heleen van der Kemp, Bijwerking (Cargo)
- Marion Pauw, We moeten je iets vertellen (Ambo|Anthos)
- Ross & Hartman, Doodskopvlinder (Cargo)
- Charles den Tex, Bot (De Geus)
- Marjolijn Uitzinger, De partijgenoot (De Geus)
- Hilde Vandermeeren, Stille grond (Uitgeverij Q)
- Esther Verhoef, Lieve mama (Prometheus)

De shortlist wordt op 9 mei bekend gemaakt en de officiële uitreiking zal op donderdag 2 juni plaatsvinden, tijdens de Avond van het Spannende Boek.

Bron: Literatuurplein

Jeugdauteur Ellen Tijsinger overleden

De kinderboekenschrijfster Ellen Tijsinger is op zaterdag 26 maart, op 68-jarige leeftijd, overleden. Tijsinger debuteerde in 1984 met Soms ben ik boos, een bundel met verhalen, liedjes en spelletjes voor kinderen vanaf 4 jaar. Later schreef ze ook voor jeugd tot 16 jaar en werd ze bekend met boeken als Morgenster en De rode vlieger. Tijsinger werd meerdere malen genomineerd voor de Nederlandse kinderjury en heeft meer dan dertig boeken geschreven.

Bron: Literatuurplein