Overzicht literair nieuws – week 11

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Gratis met de trein tijdens de Boekenweek

Traditiegetrouw kun je in de aankomende Boekenweek weer gratis treinreizen met het Boekenweekgeschenk. Op zondag 2 april is Makkelijk leven van Herman Koch een geldig vervoersbewijs bij NS, Arriva, Conexxion, Breng en Syntus. Dit jaar is de 16de keer dat reizigers gratis mogen treinreizen met het Boekenweekgeschenk. In 2016 maakte er ruim tweehonderdduizend mensen gebruik van deze actie.
De Boekenweek start op 25 maart en duurt tot zondag 2 april. Het volledige overzicht met activiteiten tijdens deze week vind je hier.

Bron: Treinreiziger.nl

Btw-tarief op e-books blijft hoog

Het btw-tarief op e-books blijft vooralsnog 21%. Dat heeft het Europese Hof besloten. De reden dat het btw-tarief van e-books hoger is dan de 6% voor gedrukte boeken, is omdat de Europese Unie een speciale btw-regeling heeft voor elektronische handel. Omdat het te veel werk is om bij elke elektronische uitgave te controleren of het gaat om een e-book of iets anders, creëert deze regeling duidelijkheid. Er is momenteel nog een wetswijziging in behandeling die in het in de toekomst wellicht wel mogelijk maakt om de belasting te verlagen naar 6%.

Bron: Boekennieuws

Amerikaanse auteur Robert James Waller overleden

De Amerikaanse auteur Robert James Waller is afgelopen week op 77-jarige leeftijd overleden. Waller schreef de roman The Bridges of Madison Country, waarvan wereldwijd zo’n twaalf miljoen exemplaren verkocht werden. In 1995 werd de roman verfilmd met Clint Eastwood en Meryl Streep in de hoofdrollen.

Bron: Nu.nl

‘Het smelt’ van Lize Spit wint Boekhandelsprijs

Lize Spit blijft maar in de prijzen vallen. Afgelopen week werd bekendgemaakt dat Spit de Boekhandelsprijs gewonnen heeft voor haar boek Het smelt. De Boekhandelsprijs wordt uitgereikt door boekverkopers van meer dan 220 Nederlandse boekwinkels. Eerder won Spit voor haar debuutroman uit 2016 al de Bronzen Uil en werd het door NRC bekroond tot Boek van het Jaar.

Bron: Medium

Genomineerden J.C. Bloem-poëzieprijs bekend

De genomineerde dichters voor de J.C. Bloem-poëzieprijs zijn bekendgemaakt. De winnaar wordt 9 april bekendgemaakt en ontvangt een geldprijs van 2500 euro.

De genomineerde dichters zijn:

Anouk Smies – Wie heeft een middelpunt nodig (uitgeverij Opwenteling)
Lans Stroeve – Olympisch Zwemmer (uitgeverij Arbeiderspers)
Marwin Vos – Oorlogspaarden tot in de buitenwerken (uitgeverij Leesmagazijn)
Maarten van der Graaff – Dood werk (uitgeverij Atlas Contact)
Elmar Kuiper – Ruimtedier (Atlas Contact)

Bron: Tzum

Uitgeven