Start » Nieuws » Ontwikkeling van de typemachine tot aan de laptop

Ontwikkeling van de typemachine tot aan de laptop

6 December 2018

typmachineDe typemachine of schrijfmachine wordt nauwelijks meer gebruikt en toch symboliseert dit apparaat nog vaak genoeg de werkzaamheden van de schrijver. Ondanks dat we allemaal weten dat het er over het algemeen anders aan toegaat, zien we nog steeds die schrijver aan zijn bureautje zitten met opgestroopte hemdsmouwen omringd door een volle asbak en proppen papier. De typemachine bestaat ook al weer een poosje; al weet niemand precies wie het eerste ontwerp heeft gemaakt. De eerste schrijfmachine die ook echt in productie werd genomen, is in ieder geval uitgevonden in 1867, door Carlos Glidden, Christopher Latham Sholes en Samuel W. Soule. 

De eerste commerciële typemachine

Het patent op deze machine kwam in handen van E. Remington and Sons. Een bedrijf dat eigenlijk naaimachines en wapens maakte. Op 1 maart 1873 werd in Ilion, New York de eerste commerciële schrijfmachine uitgebracht. De eerste modellen waren zwaar en degelijk, maar later kwamen er ook lichtere modellen. Voor de journalist en vertegenwoordiger erg praktisch; zij kunnen hun verhaal nu ook onderweg schrijven. Helaas was niet alleen het gewicht, maar ook de kwaliteit minder. In de zestiger jaren werd de typemachine een algemeen verschijnsel op kantoren om brieven en teksten te schrijven. Echt soepel ging het nog niet, de toetsen moesten nog met aardig wat kracht worden ingedrukt. Hele afdelingen gevuld met typistes zorgden voor een ruimte die volledig gevuld werd het karakteristieke geluid van de typemachine.

Het bekende qwertytoetsenbord

In het begin had iedere fabrikant ook een eigen volgorde van de toetsen. Hierdoor raakten de hamertjes van de letters nog weleens in de knoop. De Amerikaan Christopher Sholes bedacht een speciale volgorde voor het toetsenbord, namelijk het qwertytoetsenbord waarmee dit probleem verholpen werd. Ook bij de komst van de elektrische schrijfmachines hield men vast aan dit toetsenbord. Deze typemachines kregen een correctielint en later ook letterbolletjes in plaats van letterstaafjes. Je kon het bolletje eenvoudig vervangen door een bolletje met een ander lettertype. Ook het inktlint onderging een mutatie, dat werd een kunststoflint in een wegwerpcassette. Gaandeweg gingen ze steeds meer op de huidige computer lijken, zeker toen ze ook een klein geheugen kregen.

Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden voor de schrijver

Alhoewel computers al een poosje bestonden, kwam in 1976 de eerst tekstverwerker voor een microcomputer op de markt. Deze typemachine werkt nu door middel van energie, wat betekent dat jezelf minder energie verbruikt tijdens het typen. Ook al waren hier nog veel tekortkomingen: iets op papier krijgen ging nu zoveel sneller dan voorheen. De personal computer bracht nog meer gemak en de typemachine raakte langzamerhand op de achtergrond. Vandaag de dag worden de schrijfwerkzaamheden bijna allemaal op de laptop of pc uitgevoerd. Zelfs aantekeningen die in eerste instantie met de hand worden gemaakt, worden later alsnog ingevoerd. De opslagmogelijkheden, het vooraf kunnen bekijken van een tekst, spellingscontroles en de correctiemogelijkheden geven tal van voordelen en tijdsbesparing. Door de verschillende mogelijkheden met de lettertypes en het combineren van tekst met illustraties of afbeeldingen kan een stuk tekst zomaar een bijzonder document worden.

« terug naar het nieuwsoverzichtSchrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN