Ongelezen bestsellers

Ongelezen bestsellersDe Hawking Index berekent hoe ver mensen in een boek komen voordat ze stoppen met lezen. Welke boeken iedereen koopt om mee te pronken, maar niet om te lezen, vind je hier.

De index werd voor de grap bedacht door Jordan Ellenberg, een Amerikaanse wiskundige, in een blog voor Wall Street Journal.

Hij vernoemde het naar Stephen Hawkings Een korte geschiedenis van de tijd, dat wordt beschouwd als het meest verkochte maar minst gelezen boek aller tijden.

Hoe het werkt

Hoe ver iemand een boek leest voordat hij opgeeft, kan worden berekend door te kijken hoe gemarkeerde passages door een boek zijn verspreid. De index gaat ervan uit dat iemand hoogstwaarschijnlijk is gestopt met lezen als hij stopt met markeren. Informatie over die passages vond Ellenberg op de website van Amazon.

Als een boek van 200 pagina’s gemiddeld de laatste markering heeft op pagina 200, dan krijgt het een Hawking Index van 100%.  Als de laatste markering op pagina 100 is, dan krijgt hij 50%, pagina 50 krijgt 25% en ga zo maar door.

Het is statistisch gezien een gebrekkige manier om te meten, weet Ellenberg. Papieren boeken worden niet meegerekend, boeken die op niet-Kindle e-readers worden gelezen niet en ook Kindlelezers die de markeerfunctie niet gebruiken tellen niet mee. Maar als je dat negeert, is het leuk!

Ellenberg lijst met de Hawking Index:

1. Cruciale Keuzes - Hillary Clinton (1,9%)
2. Kapitaal in de 21e eeuw - Thomas Piketty (2,4%)
3. Een Korte Geschiedenis Van De Tijd - Stephen Hawking (6,6%)
4. Ons feilbare denken - Daniel Kahneman
5. Lean In: Women, Work, and the Will to Lead - Sheryl Sandberg (12,3%)
6. Flitshandel - Michael Lewis (21,7%)
7. Vijftig tinten grijs - E.L. James (25,9%)
8. De grote Gatsby - F. Scott Fitzgerald (28,3%)
9. Vlammen - Suzanne Collins (43,4%)
10. Het puttertje - Donna Tart (98,5%)

Uitgeven