Afbeelding

Het achtste leven van Nino Haratischwili

Atlas Uitgevers

Nino Haratischwili: 'Vertrouw op je verhaal en personages'

Luister naar je personages en vooral: gun jezelf de tijd om te ontdekken waar zij heen willen. De Georgische schrijfster Nino Haratischwili, bekend van het boek Het achtste leven (voor Brilka), geeft schrijftips.


1. Vind iets waaraan je zelfvertrouwen ontleent

‘Het heeft lang geduurd voordat ik het gevoel had dat ik iets had geschreven dat de moeite waard was te publiceren. Ik was heel onzeker, zeker doordat ik in een taal – het Duits – schreef die niet mijn moedertaal is, omdat ik in Georgië ben geboren en later naar Duitsland ben verhuisd. Dus ik kan wel zeggen dat je in jezelf moet blijven geloven, maar ik weet ook uit ervaring dat je daar soms iets van buitenaf voor nodig hebt. Dus zoek iets – of iemand – wat je zelfvertrouwen geeft. Mijn oma, die me heeft laten kennismaken met de wereld van de literatuur, heeft me altijd aangemoedigd. Zij gaf me mijn eerste typemachine, een heel oud beestje; haar cadeau was meer symbolisch bedoeld dan om er echt op te schrijven. Steeds als ik me onzeker voelde of twijfels had en ik naar die typemachine keek, voelde ik haar vertrouwen in mij. Dat heeft veel voor me betekend.’

2. Schrijf alleen over wat je hart beroert

‘Als iets belangrijk is, dan is het wel dat het onderwerp waar je over schrijft echt jouw hart beroert. Ook al praat iedereen nu over vluchtelingen, als het je niet werkelijk raakt, dan werkt het niet om erover te gaan schrijven. Goede literatuur en kunst komt altijd van binnenuit. Dan bedoel ik niet dat het per se autobiografisch moet zijn of dat je iets zelf moet hebben meegemaakt om erover te kunnen schrijven. Maar het moet wel persoonlijk zijn.
Mijn inspiratie voor De kat en de generaal kwam van het boek van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja over de oorlog in Tsjetsjenië. Het verhaal over een Kaukasisch bergdorp dat werd platgebrand door een Russische eenheid en een meisje dat eerst door hen werd verkracht en vervolgens gewurgd, liet me niet meer los...

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 15 februari verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 3 februari 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee      Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek