New York Times-bestsellers hebben nog nooit zo weinig pagina’s geteld

Na het analyseren van meer van 3.000 titels die op de New York Times-bestsellerlijst stonden, kwam het onderzoeksteam van WordsRated tot een conclusie: het aantal pagina’s van bestsellers wordt steeds lager. Hoe zit dat?


Bestsellers worden dunner

Voor het onderzoek werden alle boeken in de top-3 tussen 2011 en 2021 bekeken, om te zien hoe de lengte van de meest populaire boeken is veranderd in de afgelopen jaren. Zowel fictie- als non-fictietitels werden meegenomen in het onderzoek. Misschien had je al een voorgevoel, maar bestsellers worden steeds korter: de gemiddelde lengte van een NYT-bestseller is gedaald met 51,5 pagina. Van 437,5 pagina’s in 2011 tot 386 pagina’s in 2021. 

Dikke boeken worden minder gewaardeerd

Ook halen dikke boeken (meer dan 400 pagina’s) minder vaak de bestsellerlijst als vroeger, zo’n 30% minder zelfs. Niet alleen zijn de dikke pillen ondervertegenwoordigd; als ze al op de bestsellerlijst staan, verdwijnen ze sneller dan kortere boeken. Vanaf 2018 is het gemiddeld aantal pagina’s van bestsellers onder de 400 pagina’s gedoken, met als enige uitzondering 2020, een jaar dat werd beïnvloed door de coronapandemie. Mensen hadden meer tijd, dus wellicht was er ook meer tijd om dikkere boeken te lezen. 

In de winter lezen we anders

Opvallend is dat lezers in de eerste en laatste drie maanden van het jaar wèl langere boeken lezen. De winter is schijnbaar een tijd waarin lezers sneller een dikke pil oppakken, met januari en december als de maanden waarin dit het meeste gedaan wordt. Van april tot juli lag het gemiddeld aantal pagina’s van bestsellers 35,2 pagina’s lager dan in de andere helft van het jaar. 

Wat heb je eraan als schrijver?

Verschillende soorten content vechten tegenwoordig om onze aandacht, dat geldt ook voor de lezers van jouw boeken. Hoewel dit onderzoek is uitgevoerd met Engelstalige bestsellers, is het wel een indicatie voor de gemiddelde lezer en is het slim om hier rekening mee te houden. Of je ervoor kiest om een korter boek te schrijven is natuurlijk helemaal aan jou, hoewel het handig kan zijn om je dikkere boek aan het begin van het koude seizoen uit te brengen. Schrijf je een korter boek? Dan kan je kiezen voor de warmere periode van het jaar om je boek te publiceren. 

Bron: WordsRated

Lees ook: Hoeveel woorden heeft een boek