Afbeelding

Beeld Shutterstock

NaNoWriMo: denk aan jezelf!

NaNoWriMo: denk aan jezelf! De helft van de NaNoWriMo maand is voorbij. Daar mag je zeker trots op zijn. Of je nu heel goed op weg bent of nog flink een stuk moet inhalen, deze week is een goed moment om even aan jezelf te denken.

Je gezondheid is belangrijk

Het is begrijpelijk dat je drie weken lang aan NaNoWriMo hebt gedacht, daardoor heb je waarschijnlijk een douche laten schieten of bent niet aan een uitgebreide maaltijd toegekomen. Vergeet echter niet dat het herfst is en dat je een verkoudheidje zo te pakken hebt. Zorg er dus voor dat je gezond eet, voldoende rust neemt en af en toe sport.

Heb je geen zin om uitgebreid te koken. Zorg er dan voor dat je grote maaltijden bereidt, zodat je deze over meerdere dagen kunt verdelen. Wat je ook kunt doen, is ingrediënten alvast in verschillende bakjes sorteren, zodat je bijvoorbeeld dagelijks gezonde maaltijdsalades kunt bereiden. De laatste twee weken zijn de belangrijkste weken van NaNoWriMo. Voorkom daarom dat de vermoeidheid in deze laatste twee weken toeslaat.

Een nette schrijfruimte = rust in gedachten

Heb je je huis toevallig verwaarloosd? Is je bureau een rotzooi? Als je toch even pauze neemt, is het verstandig om de (eventuele) rommel die de afgelopen twee weken is opgestapeld op te ruimen. Je hebt niet meer dan 1 à 2 uurtjes nodig om de boel schoon te maken. Breng je schrijfruimte weer op orde zodat je ook rust in je gedachten creëert. Tip: gebruik het SOS-systeem.

Onderneem een leuke activiteit

Zit iedereen in je omgeving maar te zeuren dat je geen tijd voor hen hebt. Pak deze kans en doe iets leuks met ze. Ga naar de bioscoop of een paar uurtjes shoppen. Je zult merken dat na een dag niet aan NaNoWriMo gedacht te hebben, je met nieuwe ideeën kunt komen. Zorg er wel voor dat de activiteiten niet al te vermoeiend zijn. Een dagje Efteling met de kids zou jou de volgende dag wel uit de running kunnen halen.

Maak een tussensprint

Kijk naar het werk dat je tot nu toe hebt geschreven en gebruik dit als motivatie om de tweede helft van de uitdaging aan te gaan. Plan een avond of een gehele middag en ga lekker aan de slag.

Zorg er wel voor dat je iedere uur pauze neemt. Je put jezelf namelijk erg uit door uren achtereen te werken. Verkijk je niet op zo’n pauze; een kwartiertje uit het raam staren is doorgaans genoeg om je gedachten op te frissen. Het is puur het idee dat je even niet naar je beeldscherm kijkt.

Techniek