Afbeelding

Beeld Shutterstock

Na een writer’s block weer inspiratie in Almere

Na een writer’s block weer inspiratie in AlmereNa 25 romans kreeg Renate Dorrestein drie jaar geleden een writer’s block. Plots maakte haar carrière als schrijfster plaats voor een beroep als stemactrice. In de Volkskrant vertelt ze hoe ze haar writer’s block overwon.

Almere als inspiratie

Het zou je maar gebeuren, waar je altijd goed in was, kun je niet meer uitoefenen. Het overkwam Renate Dorrestein toen ze drie jaar geleden aan een writer’s block leed. ‘Non-fictie lukte nog wel. Columns, artikelen, zelfs een boek over mijn writer’s block, De blokkade,’ aldus Dorrestein. Toen de stad Almere in 2013 de schrijfster vroeg om writer in residence te worden, stemde ze in en bezocht de stad zonder geschiedenis.

Zo vertelt Dorrestein dat ze tijdens een wandeling de stad Almere zag als een zelfvoorzienend stadje door de verschillende stadskernen en de bosrijke omgeving. Plotseling kwam bij haar de gedachte op dat Almere een apocalyptische aanslag zou kunnen overleven. ‘Voor het eerst in lange tijd produceerde mijn hoofd weer goede zinnen, hoofdstukken, een verhaal. Ik had houvast aan de fysieke realiteit van de stad; die hoefde ik in ieder geval niet te verzinnen,’ zegt Dorrestein. Zo ontstond het idee voor haar boek Weerwater.

Een wandelaar zonder een kaart

Elke schrijver zoekt anders naar inspiratie, hetzelfde geldt voor de wijze van onderzoek doen en het daadwerkelijk schrijven van een boek. Dorrestein typeert haar schrijfwijze als het ‘al rommelend bij elkaar tikken van een verhaal’. Ze vindt dat deze werkwijze goed bij haar past, zeker door de verrassende plotwendingen die tijdens haar schrijfproces plaatsvinden. ‘De minder leuke kant is dat ik heel veel moet herschrijven. Regelmatig ontdek ik een pagina of dertig te laat dat ik fout zit,’ legt ze uit. Haar collega schrijver Thomas Rosenboom heeft daarentegen een andere schrijfwijze. Hij zet juist alles op een schema, van begin tot eind. Waar de beide auteurs wel over eens zijn, is ‘het strevende personage’. Het gaat om romanpersonages die een doel voor ogen hebben, en die veel moeite moeten doen om dat te bereiken. 

Bron

http://www.volkskrant.nl/boeken/in-almere-kon-ik-mijn-eigen-ballast-vergeten~a3850222/

Techniek

Service