Afbeelding

Unsplash.com

Literair Nieuwsoverzicht – Week 16

Al het literair nieuws op een rijtjeLiterair nieuws Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws

Harland Award dit jaar niet uitgereikt

De Harland Award Boekprijs voor het beste fantastische boek is dit jaar niet uitgereikt door een verschillende instructie aan de voorselectie- en de eindjury. De voorselectie-jury lette vooral op de mate waarin fantastische elementen werden toegepast in het boek. De eindjury keek naar basiskwaliteit waaraan een boek in dit genre moet voldoen. Helaas vond de eindjury deze kwaliteit onvoldoende aanwezig in de boeken die door de voorselectie waren gekomen. 'We zijn ervan overtuigd dat het genre van de Nederlandstalige fantasy alleen tot bloei kan komen als schrijvers steeds opnieuw worden uitgedaagd aan de hoogste kwaliteitseisen te voldoen,' aldus de eindjury. De organisatie van de Harland Award betreurt het zeer dit jaar geen winnaar te kunnen aanwijzen. Het prijzengeld wordt onder de 5 genomineerden verdeeld. Een van de bestuursleden is afgetreden.

Bron: Harlandawards.eu

Tweede editie Bookstore Day succesvol

Zaterdag 14 april vond voor de tweede keer Bookstore Day plaats. Een dag waarop de boekhandel gevierd wordt. Er waren speciale uitgaven en sterk in prijs verlaagde boeken, maar ook optredens van schrijvers. Onder andere Marieke Lucas Rijneveld, Nicci French en Jan Siebelink traden op. Volgens Jan Peter Prenger van boekhandel Libris was de dag zeer geslaagd. Vorig jaar bleek dat boekhandels 7 tot 9% meer omzet draaiden op Bookstore Day. Er komt dan ook zeker een volgende editie.

Bron: nu.nl

E. du Perronprijs gaat naar Margot Vanderstraeten

Op 18 april wordt de E. du Perronprijs 2017 uitgereikt aan de Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel tov (Atlas Contact). De prijs wordt uitgereikt aan schrijvers of kunstenaars die bijdragen aan een goede verstandshouding en wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen. Mazzel tov gaat over het leven van een huiswerkbegeleider bij een orthodox-joodse familie en Antwerpen. Volgens de jury worden verschillen intelligent en integer besproken, en de lezer is getuige van de wederzijdse verwondering over anders-zijn. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro.

Bron: Literatuurplein.nl

Het opmerkelijke debuut van Fiona Mozley

De Britse Fiona Mozley, Phd-student middeleeuwse geschiedenis, schreef een boek: Elmet. Natuurlijk droomde ze van publicatie maar eigenlijk vond ze überhaupt een boek voltooien al een hele prestatie. Haar boek werd niet alleen gepubliceerd, het werd zelfs genomineerd voor een grote literaire prijs. Al voor publicatie werd het door de jury van de Man Booker Prize opgepikt en inmiddels staat het op de shortlist. Fiona heeft haar promotieonderzoek even op een laag pitje staan, maar haar baantje als boekverkoopster houdt ze aan. Lees het interview met haar op Hebban.