Afbeelding

Unsplash.com

Overzicht literair nieuws week 15

Literair nieuws een overzicht Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Longlist Gouden Strop 2018 bekend

Onder leiding van voorzitter Anniko van Santen maakte de jury de genomineerden voor de Bookspot Gouden Strop 2018 bekend. Uit de 73 inzendingen zijn de volgende tien thrillers gekozen:

Enter van Willem Asman (Ambo/Anthos)
Broertje van Michael Berg (Overamstel)
Bling Bling 2 van Jan Van derCruysse (Manteau)

Lockdown van W.A. Dehairs (Lannoo)
Reddende Engel van Renate Dorrestein (Podium)
Akte van Berouw van Chris Houtman (Karakter)
Over het Spoor van Eva Keuris (Prometheus)
Het Verdriet van Wilhelminavan Tomas Ross (Cargo)
Schemerzone van Hilde Vandermeeren (Uitgeverij Q)
Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer (HarperCollins Holland)

De shortlist voor de Gouden Strop en de nominaties voor de Bookspot Schaduwprijs (voor het beste spannende debuut) worden op 9 mei bekendgemaakt.
Op 6 juni worden beide prijzen uitgereikt.

Bron: Literatuurplein 

3 juryleden comité Nobelprijs voor literatuur afgetreden

De juryleden die bepalen wie de Nobelprijs voor literatuur wint, worden voor het leven benoemd. Nu zijn er echter drie juryleden afgetreden. Peter Englund, Klas Östergren en Kjell Espmark treden af in protest tegen de manier waarop het comité is omgegaan met klachten tegen een man met nauwe banden met een comité. De man is beschuldigd van seksuele misdragingen.

Nooit eerder hebben juryleden het comité verlaten. In 1989 boden drie leden hun ontslag aan. Dit als protest tegen het feit dat het comité zich niet uitsprak tegen de Fatwa die Ayatollah Khomeini uitsprak over Salman Rushdie. De schrijver werd daarmee vogelvrij verklaard. Het comité heeft die ontslagen toen niet geaccepteerd.

Bron: The Guardian

Schrijven voelde als een reddingsboei voor Renate Dorrestein

Naar aanleiding van het verschijnen van Dagelijks Werk is Renate Dorrestein geïnterviewd door NRC-journalist Danielle Pinedo. Dorrestein lijdt aan een ongeneselijke vorm van slokdarmkanker. Na het horen van de diagnose besloot zij geen laatste roman te schrijven, maar een autobiografisch werk waarin niet eerder gepubliceerde teksten van haar hand worden opgenomen. Dit project resulteerde in Dagelijks Werk dat op 6 april uitkwam.

Lees het volledige interview hier.

Annet Schaap wint Woutertje Pieterse Prijs

De 31e Woutertje Pieterse Prijs is uitgereikt aan schrijfster en illustrator Annet Schaap voor haar schrijversdebuut, Lampje. Schaap illustreerde voor haar debuut uitkwam bijna 200 kinder- en jeugdboeken, waaronder de Hoe Overleef ik-serie van Francine Oomen.

De jury koos voor Lampje vanwege wervelende taal, sfeervol beeld en oprechte durf. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden en wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek van het voorgaande jaar. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door De Versterking, het Lira Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlandse Letterenfonds.

Bron: Literatuurplein 

Festival over Young Adult-literatuur

Donderdag 17 mei staat de Openbare Bibliotheek in Amsterdam (OBA) in het teken van Young Adult-literatuur. Van 14.30 tot 18.00 vindt het YA-festival plaats in de Centrale OBA. Er zijn workshops van illustratoren en boekenbloggers. Bekende YA-schrijvers zoals Buddy Tegenbosch en Margje Woodrow komen vertellen over hun werk. Een kaartje kost 10,00 euro. Voor meer informatie en aanmelden klik hier