Afbeelding

Tegenbosch wint Prijs van de Jonge Jury, krijg ZKV’s via de mail

Foto: Pexels

Literair nieuws: Tegenbosch wint Prijs van de Jonge Jury, krijg ZKV’s in de mail

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Buddy Tegenbosch wint Prijs van de Jonge Jury 2020 met Match

Buddy Tegenbosch heeft vorige week de Prijs van de Jonge Jury 2020 gekregen voor zijn boek Match. Naast Match van Tegenbosch waren ook De executie van Daniëlle Bakhuis en Room Service van Maren Stoffels genomineerd.

Tegenbosch wil met zijn boek over een aspirant-profvoetballer "een verhaal vertellen over doorzetten, over alles opgeven om dat ene doel te bereiken. Om er dan achter te komen dat er één ding nog veel belangrijker is." De auteur ontving de prijs tijdens een online-uitzending. 

Bron: NU.nl

Robert Schuit gaat zeer korte verhalen sturen via de mail

Robert Schuit, de schrijver die onder de naam Joubert Pignon publiceerde, gaat zijn zeer korte verhalen rondsturen via de mail. Daarmee treedt hij in de voetsporen van A.L. Snijders die zijn zkv’s ook mailt voordat ze keurig gebundeld worden door AFdH.

Schuit zit sinds 2018 zonder uitgever, nadat hij een negatief stuk over zijn uitgever Chris Herschdorfer (toen nog bij Atlas Contact) op Facebook had gezet. Nu roept hij de mensen op om zich te abonneren.

Bron: Tzum.info

International Literature Festival Utrecht krijgt subsidie

International Literature Festival Utrecht krijgt van de Raad voor Cultuur drie ton subsidie. Er was geld voor slechts één festival en dat geld ging dus naar Het Literatuurhuis, de organisatie achter het festival. Michaël Stoker van Het Literatuurhuis: ‘We gaan ons stinkende best doen om onze ambities de komende vier jaar waar te maken.’

Andere literaire festivals zoals Poetry International en Writers Unlimited vissen achter het net. Poetry International wordt afgerekend op ‘diversiteit en inclusie’. Die ziet de raad niet terug in het bestuur en het medewerkersbestand. Writers Unlimited doet het op dat punt beter, maar de raad is kritisch op de innovatieve kracht van het festival. Het ontbreekt aan vernieuwende ideeën over de artistieke praktijk, de publieksbenadering, de organisatie en de werkwijze.

Bron: Tzum.info

Vincent de Vries baalt van ophef rondom biografie Fernando Rickesen

Vincent de Vries bracht onlangs een tweede biografie uit over de voetballer Fernando Rickesen, die vorig jaar overleed aan de gevolgen van ALS. In De finale strijd komt ook aan bod hoe Ricksen tijdens zijn ziekte teruggreep naar oude gewoontes. Hij ging weer aan de drank en drugs.  Fortuna Sittard-trainer en voormalig ploeggenoot Kevin Hofland noemde het boek daarom ‘dieptriest’. Hij vindt dat de auteur probeert te scoren over de rug van Rickesen. 

De Vries betreurt de ophef over 'drie zinnen' uit het boek, vertelt hij tegen De Telegraaf. “Kevin heeft het boek nog niet eens gelezen. De opbrengst deel ik bovendien met de Stichting ALS, de Rangers Charity Foundation en met weduwe Veronika, met wie ik het boek heb geschreven. Hij zegt dat ik haar heb genegeerd bij het schrijven, maar dat is helemaal niet zo. Haar naam staat zelfs op de cover. Fernando is bovendien een goede vriend van me geworden. Waarom zou ik hem willen naaien? Het is jammer dat het zo gaat. Ook omdat Kevin en ik samen nog de kist hebben gedragen.”

Bron: Telegraaf en Voetbalzone
 

Uitgeven