Afbeelding

Literair nieuws Annet Schaap en Dido Michielsen

Foto: Pexels

Literair nieuws: Schaap kanshebber Britse jeugdboekenprijs, Boekhandelprijs 2020

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


De zes genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2020


Zes bundels komen in aanmerking voor de Herman de Coninckprijs 2020. De genomineerden zijn Ellen Deckwitz (Hogere natuurkunde), Eva Gerlach (Oog), Dominique De Groen (Sticky drama), Asha Karami (Godface), Marieke Lucas Rijneveld (Fantoommerrie), Marwin Vos (Het leven van sterren). De bundels zijn allemaal in 2019 verschenen en maken kans op €7.500. De uitreiking vindt plaats op 26 maart in Antwerpen. 

Bron: Tzum.info

Boekhandelsprijs 2020 voor Dido Michielsen


Dido Michielsen is met Lichter dan ik de winnaar van de Nederlandse Boekhandelprijs 2020. Anderen genomineerden waren Ish Ait Hamou met Het moois dat we delen, Marijke Schermer met Liefde, als dat het is, Machteld Siegmann met De kaalvreter en Manon Uphoff met Vallen is als vliegen. De Nederlandse Boekhandelsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk.

Bron: Tzum.info

Lampje van Annet Schaap kanshebber prestigieuze Britse jeugdboekenprijs

De Engelse vertaling van het kinderboek Lampje van Annet Schaap is genomineerd voor de Carnegie Medal. Het is de eerste keer dat een vertaald boek kans maakt op deze prestigieuze jeugdliteratuurprijs van Groot-Brittannië, meld The Guardian. De jury noemt het boek van Schaap ‘net zo aangenaam donker en licht als de beste sprookjesachtige avonturen’. 

Lampje is het debuut van Schaap en gaat over de dochter van een vuurtorenwachter, die elke avond het licht van de vuurtoren aansteekt. Op een avond zijn de lucifers op en gaat er van alles mis. Schaap won de Gouden Griffel, de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs voor het boek.

Op 19 maart wordt de shortlist van de Carnegie Medal bekendgemaakt.

Bron: NU.nl

Biograaf Jules Deelder besloot te herschrijven na dood van de dichter

Anton Slotboom, die de biografie De zin van het leven ben je zelf over het leven van dichter Jules Deelder schreef, besloot het boek te herschrijven na de dood van de bekende dichter. De biografie moest een boek zijn ter ere van Deelders 75e verjaardag, maar toen Slotboom hoorde van het overlijden, merkte hij dat het anders moest. ‘Ik ben mijn boek gaan herlezen en bijwerken. Er kwamen zoveel reacties waaruit bleek dat hij nog belangrijker en invloedrijker was dan ik dacht. Zoveel mensen waren geraakt door zijn dood en dat kon ik niet onbelicht laten.’

Bron: NU.nl

Uitgeven

Schrijver