Afbeelding

literair nieuws

Foto: Pexels

Literair nieuws: red de boekhandel, Leonie Kooiker overleden

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Eén op drie boekhandels in grote steden dreigt om te vallen

Faillissement dreigt voor eenderde van de Nederlandse boekhandels. Daarvoor waarschuwt Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). Volgens haar voltrekt zich ‘een ongekende ramp’, zo zegt ze tegen de Volkskrant. 

"Meteen na de afkondiging van de maatregelen in maart zagen boekhandels het aantal klanten sterk dalen. Die daling zette door toen ook grootwinkelbedrijven in de steden dicht gingen’, zegt Schroën." In kleinere boekhandels bleef de verkoop redelijk stabiel. "In dat soort winkels is nog wel wat inloop, mensen die een krant of postzegels kopen nemen dan een boek mee. Ook daar is nu de daling ingezet."

Bron: De Volkskrant

Boek Ik ontsnapte uit Auschwitz wordt verfilmd

Het boek Ik ontsnapte uit Auschwitz krijgt een filmadaptatie, zo maakte Deadline bekend. Het boek waarop de film is gebaseerd werd geschreven door Rudolf Vrba en gaat over wat hij tijdens de Holocaust meemaakte.

In 1942 werd de Joodse Slowaak op achttienjarige leeftijd naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Hier maakte hij al snel deel uit van een verzetsnetwerk en bedacht hij met een vriend een ontsnappingsplan. Het lukt de twee in 1944 om het kamp te verlaten en om terug te keren naar Slowakije. Hier zetten ze hun gruwelijke ervaringen op papier. 

Voor de verfilming werkt producent Ben Shields Catlin samen met scriptschrijvers Evan Parter en Paul Hilborn.

Bron: NU.nl/Deadline

Paulien Cornelisse schrijft over Japan

Paulien Cornelisse heeft een bijzondere fascinatie voor Japan en daarover schrijft ze in haar nieuwste boek Japan in honderd kleine stukjes. Met het boek hoopt Cornelisse haar lezers wat bij te brengen over de Japanse cultuur en het beeld bij te stellen dat er nu misschien over Japanners heerst.

"Dat wordt nu voor een groot deel bepaald door de media", vertelt ze. "We zien bijvoorbeeld rare spelshows waarin ze naakt een met zeep ingesmeerde muur op moeten klimmen, maar dat heeft weinig te maken met het gewone Japan."

Bron: NU.nl

Leonie Kooiker (1927 – 2020) overleden

Kinderboekenschrijfster Leonie Kooiker is overleden. In 1970 debuteerde ze met het boek Het malle ding Van Bobbistiek. Het boek waarin een van haar kinderen – Bobbie – een rol had, kreeg direct een Gouden Griffel waarbij ze won van Annie M.G. Schmidt. Daarna schreef ze tientallen boeken, voor heel jonge en voor wat oudere kinderen. Ze heeft zich ook gewaagd aan een streekroman voor volwassenen, Je hart of je heerlijkheid, met drie slothoofdstukken waaruit je als lezer mocht kiezen.

Kooiker overleed op 16 april. 

Bron: Tzum.info

 

Uitgeven