Afbeelding

Literair nieuws: Asterix-striptekenaar overleden en iedereen leest De pest

Pixabay.com

Literair nieuws: Asterix-striptekenaar overleden en iedereen leest De pest

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Asterix-striptekenaar Albert Uderzo overleden

Albert Uderzo, tekenaar van de Asterix-stripreeks, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn schoonzoon meldt dat hij in zijn slaap aan een hartaanval is overleden in zijn huis in Neuilly-sur-Seine, Frankrijk. Zijn dood heeft dus niets met het coronavirus te maken.

Samen met schrijver René Goscinny bedacht Uderzo de Asterix-stripserie, over de gelijknamige Galliër. Deze serie begon in 1959 en is wereldwijd de bestverkochte stripreeks. In 1977 stierf Goscinny en ging Uderzo in zijn eentje verder met de serie. In 2013 namen scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad de stripreeks van hem over.

Bronnen: NU.nl, The Guardian

Omstreden autobiografie Woody Allen gepubliceerd

Ondanks controverse publiceert Arcade Publishing filmmaker Woody Allens autobiografie Apropos of Nothing. Eerder weigerde uitgeverij Hachette Book Group dit boek uit te geven nadat 75 van hun personeelsleden hiertegen protesteerden. Allens adoptiedochter Dylan Farrow beschuldigt hem er namelijk van haar seksueel te hebben misbruikt. Allen zelf ontkent dit.

Ook in Nederland zal het boek worden uitgegeven, namelijk door uitgeverij Prometheus.

Bron: NU.nl

Eva Gerlach wint Herman de Coninckprijs 2020

De dichtbundel Oog van Eva Gerlach is op 21 maart (Wereld Poëziedag) bekroond met de Herman de Coninckprijs voor Poëzie. Deze Vlaamse literatuurprijs vindt ieder jaar plaats. Gerlach wint hiermee 7500 euro.

Oog is het derde deel in Gerlachs drieluik 'Labyrinth'. In dit laatste deel vormen de reeks gedichten een orkaanachtige beweging, geïnspireerd door de Fibonacci-reeks. De bundel eindigt met plotselinge stilte: het oog van de storm.

Bron: TZUM.info

De pest van Albert Camus razend populair

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar De pest van Albert Camus sterk gestegen. Het is de meest verkochte titel op Boekwinkeltjes.nl en het VPRO cultuurprogramma Mondo heeft het boek uitgekozen voor hun nieuwe quarantaine boekenclub. Vanwege de enorme vraag geeft uitgeverij De Bezige Bij een nieuwe herdruk uit.

Bron: TZUM.info

Uitgeven