Afbeelding

Literair nieuws: Boekenweekgeschenk Annejet van der Zijl verkocht aan Verenigde Staten

Foto: Pexels

Literair nieuws: Boekenweekgeschenk naar VS en Pfeijffer cancelt tournee vanwege coronavirus

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Boekenweekgeschenk Annejet van der Zijl verkocht aan Verenigde Staten

Leon & Juliette, het Boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl, is nog voor de verschijning ervan in Nederland verkocht aan de Verenigde Staten. Dat is bekendgemaakt door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). 

Leon & Juliette is een waargebeurd verhaal over een Nederlandse gelukszoeker die in 1818 afreist naar de Amerikaanse staat South Carolina en daar verliefd wordt op een slavenmeisje. Het boek zal in 2021 uitgebracht worden door Amazone Publishing, waar ook Sonny Boy en De Amerikaanse prinses zijn uitgegeven. 

Leon & Juliette wordt tijdens de Boekenweek cadeau gedaan bij besteding van vijftien euro aan een Nederlands boek.

Bron: Nu.nl

Ilja Leonard Pfeijffer cancelt boekhandelstournee vanwege coronavirus

Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van onder andere Grand Hotel Europa, heeft alle optredens in Nederland afgezegd vanwege het coronavirus. Voor de Boekenweek was er een tournee georganiseerd langs acht plaatsen in Nederland. Pfeijffer woont in Genua, waar een virusuitbraak in de buurt is. Hierom is de tour afgezegd.

Pfeijffer laat in een verklaring weten: 
"Het is dan ook begrijpelijk dat organisatoren en gasten van verschillende evenementen die voor de komende week waren voorzien, de afgelopen dagen contact hebben opgenomen met mijn management om uiting te geven aan hun bezorgdheid. Naar deze zorgen heb ik willen luisteren.
Om deze redenen heb ik in samenspraak met mijn manager en in nauw overleg met de Schrijverscentrale en mijn uitgeverij, De Arbeiderspers, tot mijn spijt moeten besluiten dat het op dit moment onverantwoord zou zijn om naar Nederland te reizen en groepen mensen bloot te stellen aan mijn aanwezigheid.
Mijn lezers zijn mij dierbaar. Dat is de reden waarom ik erg had uitgekeken naar de geplande ontmoetingen en waarom ik mijn besluit persoonlijk als een teleurstelling ervaar."


Bron: Tzum.info 

Boekenweekrel rondom essay Generaal zonder leger van Özcan Akyol

In het Boekenweekessay Generaal zonder leger, waarmee Özcan Akyol schrijvers zonder lezers bedoelt, wordt de literaire wereld onder de loep genomen. In zijn betoog geeft Akyol af op het volgens hem elitaire wereldje dat de neus ophaalt voor populaire lectuur zoals Saskia Noort en Lucinda Riley en onderling prijzen naar elkaar toeschuift. Ook geeft hij kritiek op boekhandelaren die liever een boek met een vijfsterrenrecensie verkopen, dan een boek De Zeven Zussen. “Boekhandelaren zijn er niet om te bepalen wat ‘mooi’ of ‘goed’ is en wat niet,” stelde hij bij de Wereld Draait Door. De boekhandelaar die het het meest moest ontgelden, herkent zich totaal niet in het beeld dat Akyol van hem schetst. Een aantal boekhandelaren wilden om deze reden het essay boycotten. Ook op Twitter leidde het Boekenweekessay tot veel discussie.

Recensies Generaal zonder leger waren veelal kritisch. Zo schreef de Volkskrant een cynisch boekverslag (zo een die je op de middelbare school schrijft) en schrijft Tzum.info: “Je kunt en mag dus wel literaire oordelen geven als je Özcan Akyol bent, maar niet als je een recensent of een boekhandelaar bent.”


Bron: AD.nl/LINDA

Esther Verhoef denkt dat lezers korte verhalen steeds meer waarderen

In de Nederlandse uitgeverswereld heerst het idee dat lezers geen korte verhalen willen lezen. Schrijfster Esther Verhoef denkt echter dat lezers er inmiddels wel aan toe zijn. “Onze mediabeleving is versnipperd,” zegt Verhoef tegen NU.nl, “We zijn gewend korte video’s te kijken en korte stukjes te lezen. Een kort verhaal past bij de tijdsgeest.”
Verhoef schreef romans en thrillers, maar hield altijd al van korte verhalen. Deze maand bracht ze Labyrint – de verhalen uit, waarin ze nieuwe en oude verhalen bundelde. Verhoef gelooft dat jonge mensen minder geduld hebben voor dikke romans of thrillers. Maar wellicht wel in een kort verhaal. Ze hoopt dus op meer waarderen voor het genre in Nederland.


Bron: NU.nl 

Uitgeven