Lezen in de 21e eeuw

Tweehonderd jaar geleden lazen we met gemak boeken van 800 pagina’s, maar hoe zit dat bij de lezers van de 21e eeuw? Is de leeswijze van de lezer anno 2013 veranderd?

Volgens de Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid heeft de technologie de wijze waarop mensen tegenwoordig boeken lezen veranderd. De schrijver van het boek How to Get Filthy Rich in Rising Asia zei dat hij zijn verhaal een ‘19e eeuws epische roman’ in 200 pagina’s moest proppen.

‘Mensen lezen anders tegenwoordig,’ gaf hij aan als argument. Hij meent ook dat veel lezers tegenwoordig hun heil zoeken in tv-series met verschillende personages en dito plotlijnen.

De lezers van de Britse krant Guardian waren echter niet overtuigd door Hamid’s argument. ‘Een boek hoeft niet altijd 800 pagina’s te zijn, dit zou een goed advies kunnen zijn voor overenthousiaste debutantes,’ zegt lezer Aggie. ‘Maar een boek van een dergelijke omvang zorgt ervoor dat de lezer voor een lange periode betrokken wordt in het verhaal en meevoelt met de personages. Je wordt als het ware ‘ondergedompeld’ in de verhalenwereld, terwijl het kijken naar series fragmentarisch werkt.’

Hoe denken jullie erover? Lezen wij tegenwoordig anders dan een lezer uit de 19e eeuw?

Bron

www.guardian.co.uk/books/booksblog/2013/apr/08/reading-21st-century-mohsin-hamid-fiction