Afbeelding

Giorgio Trovato, Unsplash
Giorgio Trovato, Unsplash
Heb jij altijd al willen leren schrijven of een roman op papier willen krijgen, maar is het nooit gelukt? Dan helpt een cursus van de Schrijversvakschool! Je kan immers alleen leren schrijven van schrijvers, zeggen zij. Wij volgden een cursus om uit te zoeken of dit ook klopt.
Wytske Versteeg schreef de romans Quarantaine, Boy en De Wezenlozen. Haar tweede roman Boy (2013) won de BNG Literatuurprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs; vertaalrechten werden verkocht aan Duitsland, Engeland, Denemarken en Turkije.
Haar romandebuut De Wezenlozen (2012) won de Vrouw Debuutprijs en stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs. Eerder publiceerde Versteeg het non-fictie boek Dit is geen dakloze (2008), dat genomineerd werd voor de Jan Hanlo Essayprijs. Ze schreef onder andere voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Opzij, Nouveau, DasMag, De Revisor, Hollands Maandblad en Tirade, en maakt deel uit van de redactie van Tirade.
In het najaar van 2022 verscheen haar nieuwe roman: Het Gouden Uur.
Tijdens de cursus roman maak je verschillende opdrachten. In de opdracht Andere Persoonsvormen herschrijf je een verhaal. Van tegenwoordige tijd naar de verleden tijd of andersom. In de opdracht Dialogen draait het om de gesprekken die de personages met elkaar voeren.
En in het Grootste Verlies schrijf je over het grootste verlies van je personage of personages. Dit kan van alles zijn: overleden ouders, een overleden huisdier, een gemiste kans in de liefde.
Naderhand geeft Wytske feedback. Maar Wytske is niet de enige die feedback geeft: de groep waarmee je wekelijks samen schrijft geeft ook feedback.
De Schrijversvakschool biedt een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers in Amsterdam. Het programma omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.
Voor wie de schrijfopleiding nog een stap te ver vindt, of voor wie in één enkel genre is geïnteresseerd, zijn er cursussen proza, roman, poëzie, toneel, scenario, essay, jeugdliteratuur en schrijftraining.
De Schrijversvakschool telt ongeveer 100 studenten in de opleiding en verwelkomt jaarlijks circa 500 cursisten. De school heeft ruim dertig jaar ervaring op het gebied van kwalitatief hoogwaardig schrijfonderwijs.
Bron: De Schrijversvakschool
Dit nummer niet missen? Neem vóór 21 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 21 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Hoe kies je een goed perspectief? En welke schrijfstijl past erbij? Kathy Mathys legt het je uit in haar workshop Perspectief en Stijl + handige oefeningen!
Bestsellerauteur Judith Visser gaat in gesprek met haar redacteur Lisanne Mathijssen.
Tips van redacteur Peter de Rijk in het komende nummer!
+ een overzicht van schrijfvakanties! Lees het in het komende nummer van Schrijven Magazine.