Afbeelding

een trofee voor een grijze achtergrond

Giorgio Trovato, Unsplash

Leer schrijven van de Vrouw Debuutprijs-winnaar

Heb jij altijd al willen leren schrijven of een roman op papier willen krijgen, maar is het nooit gelukt? Dan helpt een cursus van de Schrijversvakschool! Je kan immers alleen leren schrijven van schrijvers, zeggen zij. Wij volgden een cursus om uit te zoeken of dit ook klopt.

Wytske Versteeg

Wytske Versteeg schreef de romans Quarantaine, Boy en De Wezenlozen. Haar tweede roman Boy (2013) won de BNG Literatuurprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs; vertaalrechten werden verkocht aan Duitsland, Engeland, Denemarken en Turkije.

Haar romandebuut De Wezenlozen (2012) won de Vrouw Debuutprijs en stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs. Eerder publiceerde Versteeg het non-fictie boek Dit is geen dakloze (2008), dat genomineerd werd voor de Jan Hanlo Essayprijs. Ze schreef onder andere voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Opzij, Nouveau, DasMag, De Revisor, Hollands Maandblad en Tirade, en maakt deel uit van de redactie van Tirade.

In het najaar van 2022 verscheen haar nieuwe roman: Het Gouden Uur.

Cursus Roman

Tijdens de cursus roman maak je verschillende opdrachten. In de opdracht Andere Persoonsvormen herschrijf je een verhaal. Van tegenwoordige tijd naar de verleden tijd of andersom. In de opdracht Dialogen draait het om de gesprekken die de personages met elkaar voeren.

En in het Grootste Verlies schrijf je over het grootste verlies van je personage of personages. Dit kan van alles zijn: overleden ouders, een overleden huisdier, een gemiste kans in de liefde.

Naderhand geeft Wytske feedback. Maar Wytske is niet de enige die feedback geeft: de groep waarmee je wekelijks samen schrijft geeft ook feedback.

Schrijversvakschool

De Schrijversvakschool biedt een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers in Amsterdam. Het programma omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.

Voor wie de schrijfopleiding nog een stap te ver vindt, of voor wie in één enkel genre is geïnteresseerd, zijn er cursussen proza, roman, poëzie, toneel, scenario, essay, jeugdliteratuur en schrijftraining.

De Schrijversvakschool telt ongeveer 100 studenten in de opleiding en verwelkomt jaarlijks circa 500 cursisten. De school heeft ruim dertig jaar ervaring op het gebied van kwalitatief hoogwaardig schrijfonderwijs.

Bron: De Schrijversvakschool