Afbeelding

cover ik ga leven lale Gül

Foto: cover Ik ga leven van Lale Gül

Lale Gül ontvlucht ouderlijk huis; eerste homoseksuele Captain America

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week.


Lale Gül ontvlucht ouderlijk huis

Schrijfster Lale Gül ontvluchtte haar ouderlijk huis, door de oplopende spanningen na de publicatie van haar boek. Eerder schreven we al over de kritiek en bedreigingen die schrijfster Lale Gül over zich heen kreeg na het uitkomen van haar debuut Ik ga leven. Haar boek gaat over de strenge samenleving waarin zij is opgegroeid, wat verkeerd viel in haar omgeving. Afgelopen week hoorden we dat Gül overwoog om te stoppen met schrijven. Inmiddels is ze door de vijandigheid haar ouderlijk huis ontvlucht.
Gül vertelt aan het Parool dat dit de enige uitweg was. Nadat Geert Wilders haar als held prees, werden de spanningen te groot. Ze verblijft nu bij een kennis en hoopt snel een eigen huis te vinden. Met haar familie heeft ze geen contact meer. 
Na de publicatie van haar boek ontving ze doodsbedreigingen, maar ook steunbetuigingen. Dat die steunbetuigingen de situatie thuis er misschien niet beter op gemaakt hebben blijkt. Haar familie en omgeving waren woedend dat Gül schreef of het los worstelen uit haar strenge opvoeding. De steunbetuigingen hielp niet om de gemoederen te sussen.

Bron

Stripboek met de eerste homoseksuele Captain America

In het nieuwste stripboek The United States of Captain America, introduceert Marvel de eerste homoseksuele Captain America. Het personage heet Aaron Fischer. Volgens schrijver Josh Trujillo is hij geïnspireerd op vele helden, mensen die strijden voor een beter leven, zoals activisten, leiders en gewone mensen die zich inzetten voor rechten. “Hij vecht voor onderdrukten en zij die vergeten worden,” aldus Trujillo. 

Bron

Prijs der letteren voor het eerst gewonnen door Surinaamse auteur

Astrid Roemer won de meest prestigieuze prijs in het Nederlandse taalgebied. Hiermee is ze de eerste Surinaamse auteur aan wie deze prijs werd toegekend. De 73-jarige won in 2016 al de P.C. Hooft-prijs. We kennen haar van werken als Gewaagd leven en Lijken of liefde. Het Juryverslag meldde: “In haar werk spelen thema’s als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. Kenmerkend voor haar stijl zijn de rijkdom aan beelden en symboliek en het experimenteren met verschillende stijlvormen en verhaalstructuren.”
Behalve proza schrijft Roemer ook poëzie en theaterstukken.

Bron

Tilburge stadsdichter stopt door ‘falen’

Stadsdichter A.H.J. Dautzenberg legde in een open brief uit waarom hij stopt als stadsdichter. Hij had zichzelf als doel gesteld om een hogere waardering voor het stadsdichterschap te krijgen. Omdat hij er niet in slaagde dit voor zijn opvolger te bewerkstelligen, stopt hij ermee. Zowel zijn werk als dat van de betrokken kunstenaars hebben nergens toe geleid, volgens hem. De wethouder van cultuur was het hier niet mee eens en gaf dan ook een reactie. Lees hier de briefwisseling die erbij kwam kijken. 

Bron
 

Uitgeven