Afbeelding

Kies je voor een eucatastrophe of toch een catastrofe?

Foto: Pexels

Kies je voor een eucatastrophe of toch een catastrofe?

De prins komt naast het bed van Doornroosjes staan. Hij kust haar en de vloek wordt na honderd jaar verbroken. Dit is een klassiek voorbeeld van een eucatastrophe. Deze week staat eucatastrophe centraal in het schrijfwoordenboek.


Wat is eucatastrophe?

Een eucatastrophe is een onverwachte gebeurtenis die je hoofdpersonage redt van de ondergang. Een soort van plottwist die je verhaal te goede doet. Het op het laatste nippertje creëren van een ‘happy ending’. Het woord is bedacht door J.R.R. Tolkien, de schrijver van The Lord of the Rings en The Hobbit. Tolkien mengde twee Griekse woorden samen tot één woord; ευ- “goed” en καταστροφή “catastrofe”. Catastrofe is het tegenovergestelde van eucatastrophe. Bij een catastrofe moet je hoofdpersoon er dus aan geloven dat hij niet lang en gelukkig zal leven.

Voorbeelden van eucatastrophe

Spookjes, romantische verhalen, kinderboeken; het zijn allemaal voorbeelden waar (bijna) altijd eucatastrophe in voorkomt. Maar de bekendste en meest volledige eucatastrofe vindt plaats in Lord of the Rings. In het (verfilmde) verhaal gaan twee antihelden op weg naar Mount Doom, waar veel gevaar en duisternis heerst. Alles wijst op een catastrofe. Maar de twee weten zich toch vast de houden aan de hoop die ze hebben. Ze vinden het waard om te blijven vechten en van elke dag een nieuwe dag te maken. Een goed voorbeeld van een eucatastrophe.

Wanneer gebruik je eucatastrophe?

Je boek eindigen met een ‘happy ending’ is voor veel lezers fijn. Het valt zeker bij kinderen goed in de smaak. Ook verwachten lezers van een romantisch verhaal een dergelijk einde. Het is wel belangrijk dat het geloofwaardig blijft, een ‘happy ending’ kan natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen.
Dus kies jij voor een eucatastrophe of een catastrophe?