Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Kies de wedstrijd die bij je schrijfstijl past
Genomineerd worden voor een wedstrijd betekent meer dan een goed verhaal schrijven. Jouw verhaal moet ook bij de wedstrijd passen. Wanneer weet je of jouw stijl bij een bepaalde wedstrijd past? Dat betekent erachter proberen te komen waar je goed in bent, inzenden naar verschillende genrewedstrijden en afwachten wat het resultaat is, maar ook je verhaal laten proeflezen en winnende verhalen lezen, is heel belangrijk.
Meer deelnemers
Daarom hebben we als schrijvers weinig aan een wedstrijd waar maar één of drie winnaars uit de bus komen, behalve als het kleine wedstrijden zijn, dat wil zeggen met weinig deelnemers. Liever lezen we de bundel en vergelijken we onze schrijfstijl met anderen. Liever weten we of we bij de beste twintig horen of niet.
Weet voor wat voor genre je schrijft
Een wedstrijd met meerdere genomineerden geeft een beter beeld waar je staat. Een wedstrijd met een rangnummer voor iedere deelnemer is ideeaal om je plaats te bepalen. Zo weet ik dat ik bij Fantasy Strijd Brugge niet geheel onderaan eindig, maar bijna wel. Fantasy is nog niet mijn genre na twee keer proberen. Ik zal ofwel mij in het genre moeten bekwamen, ofwel mij tevreden stellen met de wetenschap dat ik met een zeer kort verhaal wel fantasy schrijven kan, maar dat ik bij een langer verhaal met een mindere plaats genoegen zou kunnen nemen. Als ik bij een bepaalde wedstrijd na vijf keer nog niet genomineerd wordt, wordt het misschien tijd voor een schrijfcursus, of ik probeer een andere soort wedstrijd.
Elke wedstrijd heeft zijn eigen doelgroep
Dan zijn er wedstrijden waarbij het genre niet duidelijk geëist wordt. Soms wordt zelfs nadrukkelijk gezegd dat alle genres zijn toegestaan. Als een damesblad als Libelle een wedstrijd uitschrijft, mag duidelijk zijn dat het verhaal voor de doelgroep, namelijk de lezeressen van Libelle geschikt dient te zijn. Die lezen graag over human interest en romantiek is zeker niet verboden. Probeer bij Kruidvat een moeilijk woord in je verhaal te mijden, dit geldt ook voor langere zinnen. Opzij mag wat meer intellectueel zijn. Je mag Simone de Beauvoir citeren en een vrouw in de hoofdrol mag niet ontbreken. Voor de A.L. Snijderprijs is een literair verhaal noodzaak. Over wat literair is, is het laatste woord niet gezegd. Je mag zelfs regels aan je laars lappen. Als het resultaat maar origineel is en het verhaal iets te raden overlaat.
Het is niet raar als je bij de ene wedstrijd wel genomineerd wordt en de ander niet. Sympathiek zijn veel kleine wedstrijden. Toch heb je daartussen ook verschillen. Azra vraagt om een rond verhaal volgens de regels van een fictief verhaal met een plot. Ze zijn niet zozeer op zoek naar het experiment. Bij Schrijfatelier Alicia kun je meer uitproberen, als het verhaal maar goed geschreven is.
Schrijf binnen je comfortzone
Niet alle geheimen van wedstrijden zijn mij bekend. Het meeste leer ik van het lezen van de winnende verhalen. Liefst meer dan een verhaal, want het winnende verhaal nabootsen biedt geen garantie voor de toekomst. Het gaat er meer om aan te voelen waarom een verhaal wint dan om je schrijfstijl te veranderen. Juist je eigen stem vinden en daaraan trouw zijn en blijven, verhoogt je kansen. Wedstrijdschrijven helpt daarbij doordat je in veel verschillende stijlen, vormen en genres kunt proberen te schrijven en daarbij kunt uitzoeken wat het beste bij je past. Vorige week bijvoorbeeld won ik de tweede plaats met een traditioneel verhaal.
Door Odile Schmidt
Odile Schmidt-Nouhan (1965) is schrijfcoach bij de wekelijkse schrijfopdracht van Schrijven Online en doet sinds ruim drie jaar mee aan schrijfwedstrijden met wisselend succes. Onlangs werd ze tweede bij BEM450 in Egmond. Ze stond onder andere op de longlist van de A.L. Snijdersprijs en eindigde laag bij de Fantasy Strijd Brugge. Uit de wedstrijden volgden vijftien publicaties, waaronder een in haar moedertaal Frans. Op haar blog schrijft ze over korte verhalen schrijven en het meedoen aan schrijfwedstrijden.
Gerelateerd
Techniek
Service
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.