Start » Nieuws » Karin Amatmoekrim: 'Schrijven is een constante oefening in betekenis geven'

Karin Amatmoekrim: 'Schrijven is een constante oefening in betekenis geven'

1 Mei 2018

Schrijven over je familieOp 13 en 14 april vond in Rotterdam het literaire festival Woordnacht plaats. Schrijven Online bezocht een aantal programmaonderdelen. Waaronder het gesprek tussen Raoul de Jong en Karin Amatmoekrim over schrijven over je roots.

In 2016 kwam Karin Amatmoekrim's non-fictiedebuut Tenzij de vader uit. Een portret van haar vader die zij pas op op haar 22ste ontmoette. Hij is de hoogstopgeleide Taekwondomeester in Zuid-Amerika, een jager die in de Surinaamse jungle jaagt op krokodillen, apen en panters, en ze opeet. Een rokkenjager ook; Karin is een van zijn vele buitenkinderen. Geen gemakkelijk heerschap om een eerlijk boek over te schrijven. En toch was dat precies wat de schrijfster van plan was: een eerlijk boek schrijven. Een boek dat het resultaat zou zijn van een onderzoek naar wie haar vader is en wat dat voor haar, en haar leven, betekent. Met de nodige zenuwen belde ze hem dan ook op en zei: 'Ik ga een boek over je schrijven'. Na een stilte kwam zijn reactie: 'Eindelijk'. Karin was echter niet van plan om een eerbetoon te schrijven.

De moed vinden om over je familie te schrijven

In de eerste instantie was Karin helemaal niet enthousiast toen haar uitgever opperde om een boek over haar vader te schrijven. Ze besloot toch door haar weerstand heen te gaan, want ze besefte dat juist dát boek zou gaan over identiteit, loyaliteit, afkomst en bloedbanden. De titel verwijst naar een tekst uit een psalm: 'Niemand kent de zoon, tenzij de vader'. Met kennis over je wortels kun je jezelf beter begrijpen. 'Schrijven is een constante oefening in betekenis geven, aan het leven, maar ook aan jezelf.'
Ze wilde een goed boek schrijven door 'als schrijver tot het gaatje te gaan en er een heel eerlijk en rauw verhaal van maken.' Daarover vertelde ze: 'Eigenlijk was dit boek een zoektocht naar een excuus voor de manier waarop ik leef: genadeloos schrijven, op zoek naar de waarheid en niet bang om mensen te kwetsen.'

Op 13 en 14 april vond Woordnacht plaats: het jaarlijkse literaire festival in Rotterdam rondom actuele Nederlandstalige literatuur. Op vrijdagavond was Schrijven Online erbij. Deze avond stond in het teken van postkoloniale literatuur.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- PREVIEW: Kill your darlings, oftewel je familieleden
- De gereedschapskist van de schrijver: biografieën en familieverhalen
- 6 redenen om jouw familiebiografie te schrijven
- Tips over familieverhalen van Yvonne Kroonenberg
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!