Afbeelding

unsplash

Je boek promoten: hoe doe je dat? Tips van Maria Genova

Na maandenlang buffelen is het moment daar: je boek rolt ein-de-lijk van de persen. Nu nog hopen dat hetsocial media in zoveel mogelijk boekhandels op het display met de top tien van de best verkochte boeken van het moment komt te staan. De wens van iedere schrijver! Helaas gaat dit niet vanzelf. Om dat mooie plekje te bereiken, moet je jouw boek promoten. Hoe doe je dat? Maria Genova deelde haar tips & tricks tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018. Je leest ze in dit artikel.

 1. Zorg voor een goede pitch

Wil je jouw boek onder de aandacht brengen, schrijf dan een goede pitch. Verwoord in een paar zinnen waar je boek over gaat. Wees kort en bondig over de boodschap die je wil overbrengen, en zorg ervoor dat je spanning oproept. Wanneer je uitgenodigd wordt om iets te vertellen over je boek, hoef je er geen ellenlang verhaal van te maken als je een knallende pitch in elkaar hebt gezet. 

2. Laat tijdig weten wanneer je boek verschijnt

‘Boeken hebben over het algemeen geen houdbaarheidsdatum, maar voor journalisten wel,’ vertelde Maria tijdens haar lezing. Laat daarom op tijd weten dat je een boek gaat uitbrengen. Aan een ‘onlangs is mijn boek verschenen’ heeft niet iedereen een boodschap, dat is al snel oud nieuws. Bovendien werken de redacties van diverse bladen met een volle en strakke planning die weken van tevoren gemaakt wordt, en waarin weinig ruimte is voor aanpassing. Een gemiste kans als een blad dat interessant is voor de doelgroep van jouw boek geen tijd/plek meer heeft voor jou.

3. Maak slim gebruik van social media

Facebook, Instagram en Twitter: je kan het allemaal gebruiken wanneer je jouw boek wil promoten. Gebruik hashtags zodat degenen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp waarover je schrijft je snel weten te vinden. Volg mensen en bedrijven die belang kunnen hebben bij jouw boek. Kijk goed naar welk kanaal het beste bij je past/het meest zinvol voor je is. En pas de vorige tip toe: meld op tijd dat jouw boek binnenkort in de winkels ligt.

4. Bied je boek gratis aan wanneer het niet goed verkoopt

Het klinkt misschien wat vreemd, maar wanneer je boek om de een of andere reden flopt, kun je ervoor kiezen het gratis beschikbaar te stellen. Maria gaf een voorbeeld over een boek dat in de eerste instantie niet goed verkocht, maar uiteindelijk toch publiek vond nadat ze het een tijdje gratis had aangeboden aan een bedrijf. Zo verkocht ze alsnog een aardig aantal exemplaren. Pas deze tip natuurlijk pas toe wanneer het niet anders kan. Het zou zonde zijn als je jezelf in de vingers snijdt!

Uitgeven