Is het Transsiberisch of trans-Siberisch?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer de vraag: Is het Transsiberisch of trans-Siberisch?

Het voorvoegsel trans kan een onderdeel zijn van een geografische naam. Je geeft ermee aan dat een gebied aan de ander kant van iets ligt. Zo werd Jordanië vroeger Transjordanië genoemd, omdat het aan de andere kant van de rivier de Jordaan lag (ten opzicht van Palestina, Israël). Zo ook:

Transdjnestrië (over de Djnestr)

Transkarpatië (over de Karpaten)

Transkaukasië (over de Kaukasus)

Transkei (over de Kei)

Transleithanië (over de Leitha)

Transsylvanië (aan de ander kant van het woud [= silva])

Je kunt met trans ook aangeven dat iets dwars door iets gaat, zoals bij die spoorweg die dwars door Siberië gaat: trans-Siberisch.

Het voorvoegsel trans krijgt hier geen hoofdletter, want het maakt geen deel uit van de geografische naam. Er is geen streek die Transsiberië heet. De streek heet Siberië en de trein gaat daar dwars door heen.

Andere voorbeeld van woorden waarin trans deze betekenis heeft:

transalpien, transatmosferisch, transcontinentaal

Ten slotte gebruik je trans ook om aan te geven dat iets iets anders overstijgt of overschrijdt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij transcultureel, transnationaal.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek