Inbraak, loze schrijflessen en de eerste afvaller in ‘De pennen zijn geslepen’ [recensie]

Donderdag 3 november was de tweede aflevering van De pennen zijn geslepen te zien bij AVROTROS. De focus ligt in de tweede aflevering op ‘de speurder’ van het verhaal, de privédetective, agent of rechercheur die het mysterie op moet zien te lossen.

De kandidaten gaan deze aflevering ‘inbreken’ bij een ‘crimineel’ (oftewel een ingehuurde acteur) om te ervaren hoe het is om stiekem in andermans spullen rond te neuzen op zoek naar clues. Ook krijgen ze een les in datacriminaliteit en zien ze wat met moderne technologie de mogelijkheden zijn op het gebied van afluisteren, data aftappen en bespioneren.

Schrijfles

‘Welkom bij schrijfles twee,’ dreunt Paul Sebes op. Dat je niet iedereen zomaar voor de camera kan zetten, blijkt uit de tenenkrommende presentatiekunsten van Sebes en Saskia Noort. Kanjers in hun eigen vak, maar een presenteerles zou geen kwaad kunnen.

Vandaag gaat het natuurlijk over personages. Sebes merkt scherp op dat personages in verhalen óf iets veroorzaken of iets ondergaan. Grote verrassing. Bij het beschrijven van je personage moet je kiezen hoe hij eruit ziet, of hij sympathiek is of onsympathiek en of hij een held of antiheld is.
De opdracht die de deelnemers kregen was: ‘Beschrijf je speurder in een privésituatie en bedenk daarbij minstens één bijfiguur.’ Literair agent Willem Bisseling geeft de tip mee dat het bij de speurder niet zozeer gaat om identificatie met het personage, maar dat de lezer wel een gevoel moet krijgen bij hem of haar. Enige sympathie is wel nodig. Zelfs een vreselijk slecht personage, zoals Hannibal Lecter, kan nog sympathie opwekken en daardoor een goed hoofdpersonage zijn. Sebes raadt de kandidaten aan om een cv te schrijven voor hun personages, zodat ze hem of haar door en door leren kennen.

Raketgeleerde

In de vorige aflevering kregen de schrijvers in spé nog de tip dat ze een personage en setting moeten kiezen die dicht bij henzelf ligt, zodat ze weten waar ze over schrijven. Modeontwerper Hans Ubbink besluit dat advies nu al overboord te gooien en kiest voor een personage dat een voormalig raketgeleerde/wiskundige is. Bioloog Kees Moeliker kist voor de voorzitter van een Indiase tennisvereniging. Ze hebben duidelijk niet veel opgestoken van de voorgaande schrijfles

Als alle deelnemers klaar zijn met zwoegen, gaat de jury in beraad. Ondanks dat er veel kritiek is, zijn veel kandidaten zichtbaar vooruit gegaan sinds vorige week. Het ene verhaal heeft geen duidelijke speurder (moet er altijd een speurder in een thriller dan?), het andere verhaal heeft te weinig actie. Oorlogsjournalist Arnold Karskens schrijft nog te journalistiek. Het verhaal van kunstenares Tinkebell is te warrig. Uiteindelijk beslist de jury dat Gerda Havertong naar huis moet. Ze wisselt te veel in tijd, schrijft incomplete zinnen en heeft een slordige opbouw. ‘Blijf je mooie verhalen vertellen, want die heb je, maar een thrillerschrijver ben je niet,’ geeft Saskia Noort haar mee. Toch opvallend dat juist een theatermaakster als eerste naar huis moet. Je zou denken dat je in de theaterwereld veel ervaring opdoet met het vertellen van verhalen, maar dat hielp haar helaas niet bij het schrijven.

De aflevering terugkijken kan hier.

Uitgeven