In no time een sinterklaasgedicht via Bruna’s gedichtenservice

Sinterklaas komt weer langs! Pennen bij de hand, want jij gaat het mooiste en origineelste sinterklaasgedicht schrijven. Of… toch niet. Heb je inspiratie te kort of ben je in tijdnood? Bruna heeft er iets op bedacht. Via Bruna’s gedichtenservice helpt een Rijmpiet je op weg, zodat je niet urenlang hoeft zitten rijmen op klanken. Maar werkt het ook echt en wat kan je ervan verwachten?


Om dit te testen, nemen we het fictieve personage Nick als voorbeeld. Er worden een aantal vragen gesteld over de persoon aan wie je het gedicht wil geven, om het persoonlijker te maken. Nick is zeven jaar en woont in Leiden. Hij is creatief van aard, dol op Roomijs en een kei in rekenen. Je kan de toon afstemmen in het gedicht: ‘met een knipoog’ of ‘lekker positief’. Voor het voorbeeld kiezen we ‘lekker positief’. Het gedicht wat eruit rolt is acht alinea’s lang en wordt vrolijk gebracht. Het heeft iets weg van de typische rijmgedichten van Sinterklaas, maar door de persoonlijke toevoeging, is dit een gedicht waar je een zevenjarige Nick blij mee kan maken.

Als je naar de wat oudere doelgroep gaat van tieners, zie je dat het gedicht is afgestemd op die leeftijd door onder andere gebruik van jongerentaal en het stellen van andere vragen. Die vragen zijn gebaseerd op wat de doelgroep bezighoudt. Ook bij volwassenen wordt er rekening gehouden met leeftijd door taalgebruik. Het zijn niet de origineelste gedichten, maar door het beantwoorden van persoonlijke vragen, maakt het wel dat de tekst persoonlijk overkomt. Zelf schrijven is natuurlijk het allerleukste, maar voor mensen die het lastig vinden om een gedicht te schrijven is het zeker een handig hulpmiddel.

Wil je nou toch zelf aan de slag of het Brunagedicht verder uitwerken, dan hebben we tips!

5 tips voor een geweldig sinterklaasgedicht
Deze 3 blunders in een sinterklaasgedicht maak je nooit meer
10 tips voor het mooiste sinterklaasgedicht van de avond
De finishing touch van je Sinterklaasgedicht: 5 tips