Afbeelding

In de spotlight Lucas Versteeg met zijn boek Frambozenzomer

Foto van Lucas Versteeg door Kees Rutten

In de spotlight: Lucas Versteeg met ‘Frambozenzomer’

Schrijven is een proces van vele jaren, waardoor het extra bijzonder is als het lukt om je boek uit te geven! In de rubriek ‘in de spotlight’ delen we succesverhalen van onze lezers die het voor elkaar hebben gekregen om hun boek uit te geven. Dit keer het verhaal van Lucas Versteeg die zijn YA-boek Frambozenzomer uitgaf!

Hoe verliep het schrijfproces?

“Ruim twee jaar geleden had ik een idee: ik wilde een verhaal schrijven waarin iets zou opbloeien tussen twee jongens, met als thema ‘onzekerheid over je lichaam’. Een jaar lang heb ik veel geschreven in de avonduren en weekenden. Ik wist vooraf nog niet hoe het zou aflopen en kon daarom alle kanten op. Soms liet ik het weken liggen, maar andere keren schreef ik juist urenlang achter elkaar. Inspiratie komt in golven. Naarmate ik meer schreef, begon ik er ook meer in te geloven en ging ik iets meer vooruitdenken en plannen: alle verhaallijnen moesten wel goed worden afgerond. Het tweede jaar van mijn schrijfproces was ik trouwens vooral bezig met herschrijven, onder begeleiding van mijn redacteur bij mijn uitgeverij. Een hele andere tak van sport: je moet er echt je hoofd bijhouden en veel teruglezen of schuiven. Heel leerzaam, maar soms best lastig.”

Hoe kwam je bij je uitgever terecht?

“Op het Young Adult-boekenfestival YAltival in Eindhoven mocht ik mijn manuscript pitchen op het podium, voor uitgeverij Best of YA (onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum). Heel spannend natuurlijk, maar wel een hele toffe kans. Mijn manuscript was net af, dus de timing was perfect. In een paar zinnen vertelde ik over mijn verhaal. Ze stelden er wat vragen over, die ik natuurlijk zo goed mogelijk probeerde te beantwoorden. Na mijn pitch kreeg ik te horen dat ik mijn manuscript mocht mailen, al was dat nog geheel vrijblijvend. Dat heb ik natuurlijk gedaan en na een aantal herschrijfrondes kreeg ik een contract. Toen werd het officieel: er kwamen nog meer herschrijfrondes en we gingen praten over een cover. Heel gaaf!”

Wil je meer vertellen over je boek?

"Frambozenzomer is een Young Adult-boek dat gaat over twee jongens: Thomas en Fender. Ze ontmoeten elkaar op een zomerkamp waar jongeren leren om gezonder te leven. Thomas is achter zijn rug om door zijn ouders opgegeven voor het kamp. Hij heeft overgewicht en is daar erg onzeker over. Fender is de zoon van de begeleider van het kamp en helpt dit jaar voor het eerst zelf mee. Hij is uit de kast, zelfverzekerd en slank. Alles wat Thomas ook zou willen zijn. Er bloeit iets op tussen de jongens en ondertussen gebeurt er van alles op het kamp: groepsgesprekken, meningsverschillen en uitstapjes. Thema’s als body positivity en hoge verwachtingen door sociale media komen hierbij naar voren. De grote vraag is uiteindelijk: durft Thomas zijn onzekerheden opzij te zetten en aan Fender te vertellen wat hij echt voor hem voelt?"

Afbeelding

Boekpresentatie van Frambozenzomer van Lucas Versteeg

Wat heb je geleerd van Schrijven Magazine?

"Ik leer veel door naar de fouten van anderen (en die van mezelf natuurlijk, haha) te kijken. De rubriek Tekstuur is daarom mijn favoriete rubriek. Eerst lees ik de ingezonden tekst zonder de feedback van de expert. Ik probeer dan al te raden wat het commentaar gaat zijn, maar dat is vaak moeilijker dan gedacht (soms is het een compliment, de andere keer een tip, correctie of observatie). Daarna lees ik de feedback: dat een zin niet lekker loopt of dat de schrijver juist een sterk detail gebruikt. Die feedback probeer ik goed op te slaan, het kan altijd van pas komen! De expert geeft ook altijd nog een uitgebreider commentaar. Ik vind het interessant om te lezen wat hij daar adviseert."

Heb je een gouden tip voor andere schrijvers?

"Schrijf over een onderwerp dat je heel belangrijk of interessant vindt! Als je een boek schrijft, kun je er zeker van zijn dat je wekenlang (of zelfs maandenlang of jarenlang!) bezig bent met dat onderwerp. Als het je niks doet, houd je dat niet vol. Dan word je het zat of denk je op een gegeven moment: is dit wel interessant genoeg?

Buiten mijn boek om ben ik ook veel bezig met de thema’s uit mijn boek (LHBTI+, onzekerheid over uiterlijk, body positivity). Ik las er boeken over en keek TikToks waarin mensen hun ervaringen deelden. Dat helpt ook met het schrijfproces en kan inspiratie geven."

Jouw boek in deze rubriek?

Heb jij recent je boek uitgebracht, of staat dit te gebeuren? En heeft Schrijven Magazine jou enorm geholpen bij het schrijven van jouw boek? Of misschien heb je een schrijfcursus van ons gevolgd of heeft een manuscriptbeoordeling je goed geholpen? Neem dan contact op via dit mailadres, subjectregel ‘In de spotlight’. Vertel in zo’n 250 woorden hoe je boek is of wordt uitgegeven en op welke manier Schrijven Magazine je heeft geholpen. Wie weet nemen we contact met je op en zie je jezelf terug in deze rubriek!

Uitgeven