Afbeelding

Annelies van Bloois

Annelies van Bloois en de cover van De dood in het vizier

In de spotlight: ‘Durf het aan om in je eigen stijl te schrijven’

Schrijven is een proces van vele jaren, waardoor het extra bijzonder is als het lukt om je boek uit te geven! In de rubriek ‘in de spotlight’ delen we succesverhalen van onze lezers die het voor elkaar hebben gekregen om hun boek uit te geven. Dit keer het verhaal van Annelies van Bloois met haar boek Dood in het vizier.

Hoe kwam je bij je uitgever terecht?

18.02 Publishing schreef een wedstrijd uit en ik wist direct: hier ga ik aan meedoen.
De opdracht: ‘Schrijf een cozy detective manuscript. Je bent volledig vrij in wat je schrijft zolang je manuscript maar onder het genre valt. Daarnaast schrijf je ook een synopsis.’

De prijs voor de winnaar: een grondige redactieronde en de uitgave van het manuscript, compleet met uitgavecontract en royalty's.
Dit was voor mij de zet om de drempel van ‘ooit ga ik een boek schrijven’ over te gaan. Nú ging ik een boek schrijven!
Toen ik bij de aankondiging van de uitslag de titel van mijn eigen boek las, was ik echt uitzinnig blij.
De ultieme kroon op mijn werk.

Waar gaat je boek over?

Een cozy detective heeft vaste bestanddelen: een amateurspeurder, een sidekick, een leuke locatie, geen gruwelijke beschrijvingen van geweld. Kortom, het is eigenlijk gezellig, ware het niet dat er een misdrijf opgelost moet worden.

Op de achterkant van mijn boek staat:
De romanschrijfster Maartje van de Hoef, alias Madeleine de Sabot, neemt in een impuls haar nichtje Nina aan als secretaresse. Samen reizen ze naar het dorpje Kiltarny in Schotland, om onderzoek te doen voor Maartjes nieuwe boek.

Als Nina in een oud kasteel het lijk van de dorpsbewoner Duncan Hunter ontdekt, verandert het doel van hun reis. Maartje en Nina zijn vastbesloten het raadsel rond de dood van Duncan op te lossen en bieden de politie de hulp van De Sabot&Co aan.
Ze maken kennis met een aantal kleurrijke dorpsbewoners.
Heeft een van hen de dood van Duncan op het geweten?

Wat was de grootste uitdaging van het schrijven van een boek?

Het perspectief! Dat bleek een echte valkuil. Ik wisselde te snel, of liet bijvoorbeeld iemand iets denken terwijl ik op dat moment uit het perspectief van een ander schreef. Ik ben op zich echt een verteller en dat was nou juist niet de bedoeling deze keer, er stond expliciet in de opdracht: Je mag niet schrijven vanuit de alwetende verteller. Nou dat heb ik geweten dus, haha. Wat was er veel aangestreept toen ik mijn boek na de eerste redactieronde terugkreeg! Eerst voelde het zoals de buitenspelregel bij voetbal: ik hoor wel wat de regels zijn, maar ik snap ze niet. Maar toen het kwartje uiteindelijk viel, ging het goed.
Inmiddels heb ik een tweede manuscript geschreven over hetzelfde speurdersduo (het ligt momenteel bij de redacteur van de uitgeverij) en deze keer heb ik heel bewust één perspectief gebruikt.

Wat heb je geleerd van Schrijven Magazine?

Beter schrijven, zonder meer. De artikelen waarin redacteurs regel voor regel verhalen bespreken en tips geven, zijn heel leerzaam. Ook goed om te lezen hoe andere schrijvers de dingen aanpakken.
Online hebben de wekelijkse schrijfopdrachten en meedoen met de Facebookgroep Ultra Korte Verhalen me geleerd om mijn werk te laten lezen aan vreemden. Dat vond ik eerst doodeng, maar zo leerde ik met feedback omgaan en kritisch te zijn op mijn eigen werk.
Ik begon mee te doen met schrijfwedstrijden en heb een aantal keren een plaats in een bundel gehaald. Daar ben ik trots op. En uiteindelijk was ik dus zover dat ik een heel boek kon schrijven.

Heb je een gouden tip voor andere schrijvers?

Durf het aan om in je eigen stijl te schrijven.
Als een boek succes heeft, verschijnen er daarna vaak van andere schrijvers soortgelijke boeken, alsof die meeliften op het origineel.
Schrijf je echt je èigen verhaal, in jouw persoonlijke, unieke stijl, dan maak je iets wat helemaal van jou is en je onderscheidt. Misschien wordt het geen bestseller, maar het is wel iets wat jij gecreëerd hebt.
Toen de redacteur mijn tweede manuscript kreeg, schreef ze me: ‘Ik ben in je boek begonnen en het is gelijk weer heerlijk jouw stijl.’
Het gevoel dat ze me met die opmerking gaf, is onbetaalbaar.

Ben je geinteresseerd in het boek? Het boek is hier te vinden!

Jouw boek in deze rubriek?

Heb jij recent je boek uitgebracht, of staat dit te gebeuren? En heeft Schrijven Magazine jou enorm geholpen bij het schrijven van jouw boek? Of misschien heb je een schrijfcursus van ons gevolgd of heeft een manuscriptbeoordeling je goed geholpen? Neem dan contact op via dit mailadres, subjectregel ‘In de spotlight’. Vertel in zo’n 250 woorden hoe je boek is of wordt uitgegeven en op welke manier Schrijven Magazine je heeft geholpen. Wie weet nemen we contact met je op en zie je jezelf terug in deze rubriek!